Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2019, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera piralen: Hiljade puta više kancerogenog ulja nego što je dozvoljeno

Na prostoru šest firmi koje posluju u krugu banjalučke poslovne zone "Incel" i na čak 21 lokaciji otkrivene su znatno veće količine veoma opasnog i kancerogenog ulja piralen, a na pojedinim mestima ima ga hiljade puta više nego što je dozvoljeno pravilnikom, objavio je banjalučki portal Srpskainfo.

U tekstu se navodi da prosečna izmerena vrednost piralena na kontaminiranim lokacijama iznosi skoro 110 miligrama po kilogramu, što je, kako se ističe, veoma visok i opasan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nivot.

To znači da piralena u proseku na svim lokacijama ima za 500 puta više nego što je dozvoljeno, stoji u tekstu.

Analizu zemljišta uradio je Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, po nalogu Grada Banjaluka.

Prema tom izveštaju, piralena na dubini do 25 centimetara ima po nekoliko hiljada puta više, ali ga ima i do pola metra u zemljištu.

Prema pravilniku Republike Srpske dozvoljeno je da ima 0,2 mg/kg piralena u zemlji.

"Međutim, graničina maksimalna vrednost piralena u Srbiji i drugim zemljama u okruženju je deset puta manja i iznosi 0,02 miligrama u kilogramu", naveo je neimenovani sagovornik portala.

U ovom izveštaju se navodi da je najveća koncentracija piralena nađena na području nekadašnje "Energane" i to kod zemljišta koje je uzorkovano na dubini od 25 centimetara kod kontejnera sa otpadnim bakarnim kablovima i bilo ga je više od 600 miligrama po kilogramu.

Nađena je ista količina i na mestu gde se nekad nalazio transformator.

Prema izveštaju, piralena nema previše na dubinskim iskopima, ali stručnjaci upozoravaju da je svaka količina iznad dozvoljene opasna i da se zemljište mora što pre sanirati.

Uz zagađenje piralenom, na lokacijama u "Incelu" veoma je prisutan i visok nivo teških metala, a posebno su izraženi kadmij, olovo, nikl, bakar i živa.

U izveštaju se navodi da Institut ne garantuje da na lokacijama na kojima je detektovan piralen u površinskom sloju ne postoji zagađenje i u donjim slojevima zemljišta.

Da bi se dobila prava slika zagađenja zemljišta u "Incelu" potrebno je uraditi još veštačanja, dodaje se u tekstu.

Veoma je bitno da se uradi analiza podzemnih voda, kao i analiza zemljlišta u dubinskom sloju, ali i analizu kvaliteta vazduha u "Incelu".

Iz Gradske uprave Banjaluka, ali i Ministrstva za prostorno uređenje i ekologiju RS nisu želeli dostaviti analizu zemljišta u "Incelu" i tako upozoriti građane u kojima firmama se nalaze opasne materije, stoji u tekstu portala Srpskainfo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.