Zašto svi pasoši izgledaju manje-više isto

Izvor: Mondo, 06.Jan.2019, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto svi pasoši izgledaju manje-više isto

Čiji god pasoš da imate, biće plavi, zeleni, crveni ili crni. Nijanse će se razlikovati, ali nema tu mnogo varijacija. Evo šta određuje boju pasoša.

Iako ne postoji neko "univerzalno pravilo" koje se tiče izgleda pasoša, sve zemlje prate određene norme pri dizajniranju ovog dokumenta.

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (The International Civil Aviation Organization – ICAO), koja definiše opšte principe avio-saobraćaja, preporučuje da države >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koriste ujednačen izgled, veličinu i fontove pri izradi zvaničnih dokumenata kakav je pasoš.

Doduše, postoji nekoliko obaveznih karakteristika koje ovi međunarodni lični dokumenti moraju da zadovolje. Pasoši moraju da budu napravljeni od materijala koji se ne savika, da bi se sprečilo stvaranje nabora. Takođe, moraju da budu izrađeni tako da mogu da istrpe očitavanje na temperaturama između -10 i 50 stepeni Celzijusa, kao i relativnu vlažnost vazduha između pet i 95 procenata, a da to ne ostavi traga na dokumentu.

Ali, iako postoje preporuke ovog tipa, boja korica nije određena na sličan način.

Ipak, boje nisu nasumično odabrane. Većina zemalja koristi jednostavne, tamne nijanse crvene, plave i zelene ili crnu. Zašto? Pa, tamne boje su "zvaničnije", a na njima se manje primećuju i prljavština i habanje, što nije beznačajno ako uzmete u obzir da je u pitanju važan dokument, prenosi Mental Floss.

Obično se za boju pasoša bira ona koja na neki način odražava kulturu, religiju ili političko uređenje države o kojoj je reč.

Tako islamske zemlje često imaju zelene pasoše jer je ta boja važna u njihovoj religiji. Zemlje članice Evropske unije, kao i one koje žele da joj se pridruže, uglavnom imaju tamnocrvene ili bordo pasoše.

Sjedinjene Američke Države određuju sopstvena pravila u mnogim stvarima, pa je tako i sa pasošem. Američki građani od 1976. godine imaju pasoše sa teget koricama, u nijansi koja odgovara onoj sa zastave ove zemlje.

Državljani mnogih zemalja iz regiona Kariba i Južne Amerije, uključujući i Brazil, Argentinu i Urugvaj takođe imaju plave pasoše.

Manje organizacije imaju sopstvene pasoše, takođe. Recimo, Interpol izdaje crne pasoše, dok su pasoši Ujedinjenih nacija prepoznatljive "miroljubive" svetloplave boje, iste one u kojoj se izrađuju šlemovi za pripadnike mirovnih misija ove organizacije širom sveta.

Ali, evo i simpatičnog izuzetka: državljani Švedske koji izgube pasoš u inostranstvu dobiće po hitnom postupku putni dokument ružičaste boje.

OVO je sada "najjači" pasoš na svetu

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.