Zašto je važno da muškarci unose dosta proteina

Izvor: Mondo, 30.Avg.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je važno da muškarci unose dosta proteina

Muškarci koji ne unose dovoljno proteina imaju lošiji kvalitet sperme. Takođe, to može da utiče i na njihovu buduću decu, pokazalo je novo istraživanje.

Deca muškaraca koji ne unose dovoljno proteina izložena su većem riziku od gojaznosti, pokazuje novo istraživanje sprovedeno na miševima.

Naime, laboratorijski miševi kojima je davana polovina preporučenog dnevnog unosa proteina, imali su lošiji kvalitet sperme i semene tečnosti koja "nosi" plivače. Njihovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mladunci bili su gojazniji i imali su znakove dijabetesa tipa 2 kada su dostigli starost koja odgovara 30 ljudskih godina, otkriva studija.

Naučnici veruju da je razlog za to što disbalans proteina utiče na kvalitet DNK koji se prenosi sa oca na dete. Ipak, stručnjaci sa Notingam univerziteta nisu sigurni kako manjak ovog nutrijenta koji se nalazi u mesu i sočivima može da oslabi spermu.

Nekoliko studija je pokazalo da je sperma muškaraca koji imaju prekomernu telesnu težinu, puše ili preterano piju, lošijeg kvaliteta. Međutim, nekolicina studija je istraživala uticaj takvih faktora na buduću decu tih muškaraca.

Prema opštim preporukama, odrasli muškarci bi 20 odsto dnevnog unosa kalorija trebalo da dobijaju iz proteina.

Pored toga što su miševi kojima je davano dvostruko manje proteina imali spermu i semenu tečnost slabijeg kvaliteta, njihovi mladunci su bili deblji i pokazivali su znake dijabetesa tipa 2, a imali su i sporiji metabolizam.

"Dobro je poznato da ono što majka jede tokom trudnoće utiče na zdravlje i razvoj deteta. Samim tim, ženama koje žele ili su ostale u drugom stanju dostupno je dosta informacija o tome kako i šta da jedu, zarad zdravlja bebe. Zanimljivo, malo saveta, ako ih uopšte ima, upućeno je očevima", kaže autor studije dr Votkins.

"Naše istraživanje sprovedeno na miševima je pokazalo da u vreme začeća, ishrana i zdravlje oca dugoročno utiču na metaboličko zdravlje njihovih naslednika", dodaje on.

Profesor Kevin Sinkler koji je bio uključen u studiju kaže da je važno znati da "sperma nije samo polovina gena koju će naslediti dete".

"Tokom prirodnog začeća sperma se smešta u ženski reproduktivni trakt i prekrivena je semenom plazmom, koja sama po sebi može da utiče na rezultat trudnoće. Naša studija je pokazala da ishrana muškarca utiče i na semenu plazmu, a to znači da utiče i na zdravlje budućeg deteta", ističe prof. Sinkler.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.