WARC otkriva trendove efektivnog marketinga

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 28.Nov.2018, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WARC otkriva trendove efektivnog marketinga

Izveštaj se zasniva na analizi pobednika Effective Use of Brand Purpose kategorije ovogodišnjeg međunarodnog WARC takmičenja. Izveštaj identifikuje česte teme iz marketinških inicijativa koje su uspešno prihvatile brending vođen svrhom i postigle komercijalni uspeh kao i benefit za širu zajednicu.

Članica žirija Claudia Willvonseder, Chief Marketing Officer, IKEA komentarisala je Izveštaj: “Do sada sam u 2018 čula da se u marketinškim krugovima o ‘svrsi’ >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << raspravlja daleko više nego o ‘pozicioniranju’. Očekujem da će se u budućnosti ova godina posmatrati kao prekretnica u kojoj je svrha postala mainstream. Svrha, proizvod i profit imaju simbiotski odnos: oni rade zajedno. Postoji više nego dovoljno dostupnih istraživanja koja pokazuju kako snažni brendovi vođeni svrhom ostvaruju pozitivne rezultate, ne samo u pogledu profita, već i u pogledu pozitivnog učinka na svet.”

U skladu s WARC-ovom analizom metapodataka iz prijava zatim anketa koje su popunjavali prijavljeni i članovi žirija, identifikovane su sledeće četiri ključne teme vezane za Effective Use of Brand Purpose:

Svrha zahteva učestvovanja

Neke od najboljih inicijativa dizajnirane su vodeći se idejom učestvovanja, uključujući dobitnika Grand Prix nagrade, Bodyform/Libresse. Ova kampanjom Libresse je povećao svoj udeo u ženskom higijenskom sektoru, tako što je ‘uvećao’ svoju poruku vokalnom grupom koja je podržala hrabrost, srčanost i odvažnost brenda.

Potrebno je biti oprezan u kampanjama osnaživanja

Dok su kampanje koje za cilj imaju osnaživanje žena neupitno izazvane najboljim namerama, ovaj put sada postaje dobro utaban i diferencijacija predstavlja izazov. Mnogi su se složili da su kampanje koje promovišu žensku snagu sada postale toliko česte da, prema rečima Govind Pandey, CEO, TBWA\India: “Svaki brend sada pokušava da učini nešto za žene, a posledica je da se svi stapaju jedni s drugima

Pobedničke kampanje koje su zauzele originalniji pristup uključuju Microsoftov #MakeWhatsNext, kampanja koja poziva srednjoškolke u SAD-u da se posvete STEM predmetima, te dobitnik Grand Prixa, Bodyform/Libresse za #bloodnormal kampanju.

Svrha koja prikazuje dvostruki uticaj

Marketing vođen svrhom još uvek je pod napadom iz brojnih sfera industrije pa su slučajevi koji prikazuju ‘dvostruki uticaj’ u pogledu komercijalnog uspeha i socijalnog benefita, ključni u dokazivanju da je svrha koja stoji iza brenda održiva poslovna strategija.

Brend vođen svrhom trebao bi da ima koristi za društvo na način da istovremeno ima komercijalne koristi za poslovanje,” izjavio je Dan Izbicki, Founder Ethosa. Pobedničke kampanje koje su demonstrirale ‘dvostruki uticaj’ su Heinekenova pivara Tecate smeštena u Meksiku, koja je povećala vrednost svog brenda istovremeno doprinoseći porastu poziva prema neprofitnoj vladinoj organizaciji koja pomaže žrtvama nasilja u kući.

TV je popularan kanal za iskazivanje svrhe

Doseg i kapacitet emocija koje nudi TV kao kanal još uvek je krucijalan u uspostavljanju kampanja sa svrhom. Jem Fawcus, Owner and Group CEO, Firefish, istakao je: “Brend kampanje vođene svrhom kao Guinness u UK-u i Vaseline u SAD-u, koriste TV kako bi upakovale emocionalni udarac te slučajno navele emociju kao glavnu kreativnu strategiju.” Dok su online videi i društveni mediji igrali važnu ulogu u medija miksu, neosporno je da TV ostaje preferirani kanal za brendove koji žele da uspostave celishodnu poziciju.

Primer WARC-ova Izveštaja Effective Use of Brand Purpose 2018., možete preuzeti sa ovog linka. Potpuni izveštaj dostupan je WARC-ovim pretplatnicima i uključuje analizu po poglavljima, mišljenja i stavove stručnjaka, te sažetke – ciljeve, uvide, strategije, rezultate i prepreke pobjedničkih slučajeva.

Sada u svojoj trećoj godini, WARC Awards 2019. otvoren je za prijave. Rok za prijave je 19. februara 2019. Prijave su besplatne, a više informacija o takmičenju možete naći ovde.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.