Uz ove tri male promene bićete srećniji (VIDEO)

Izvor: Mondo, 14.Dec.2018, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz ove tri male promene bićete srećniji (VIDEO)

Probajte, nemate šta da izgubite.

S obzirom na to da svaki čovek na planeti želi da bude srećan, sve je više naučnih studija koje pokušavaju da nam otkriju kako da u tome pomognemo sebi.

Jedna od tih studija sprovedena na Harvardu pokazala je da srećniji ljudi žive duže i da određene pozitivne emocije, poput entuzijazma, nadanja, mogu da smanje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, depresije.

Elem, jedno od istraživanja na polju pozitivne psihologije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sugeriše da mnogo više nego što mislimo od nas zavisi da li smo srećni. Na primer, fokusiranje na naše dobre strane, sposobnost da se "predamo" poztivinim mislima i emocijama, mogu da učine da budemo srećniji.

Sudeći prema autoru istraživanja Bilu Hauetu, prvi korak koji moramo da preduzmemo da bismo bili srećniji je da utvrdimo šta nas to tačno čini srećnim. Tako ćemo, kaže on, bolje razumeti koliko smo svakodnevno srećni, što je i sjajna motivacija da preduzmemo korake kako bismo bili još srećniji.

Drugi korak je korak gde do izražaja dolazi moć pozitivne psihologije – moramo da donesemo svesnu odluku da svoju energiju usmerimo na pozitivna iskustva.

Treći i poslednji korak je akcija. To što ćemo pomoću prethodna dva koraka "osvestiti" neke stvari u svojoj glavi pomoći će da nam treći korak lakše padnje. Na primer, ako smo shvatili da previše vremena provedenog ispred TV-a ili na društvenim mrežama loše utiče na nas, lakše ćemo uvesti promene, odnosno početi da smanjujemo vreme koje tako provodimo.

Ili, recimo, ako shvatite da dosta vremena provodite misleći o stvarima koje niste dobro uradili, polako to menjajte i odvojite vreme da mislite o svim stvarima koje ste uradili dobro.

Hauet preporučuje dve vežbe koje će vam pomoći da se fokusirate na dobre stvari u životu. Prvo, možete da zapišete svoje tri najveće vrline i ostavite ih negde na vidljivom mestu, kako bi vas pogled na to ohrabrio da mislite pozitivno. Takođe, savetuje da nedeljom izdvojite vreme za planiranje događaja u kojima možete da uživate tokom nedelje - odlazak u bioskop, odlazak na kafu sa prijateljicom...

Vežbanjem zahvalnosti i tako što ćemo učiniti da pozitivnost postane naša namera svakog dana, bićemo srećniji i ispunjeniji. Ono što treba da znate je, kaže ovaj naučnik, da je sreća nešto što treba da se neguje, a ne nešto što treba dostići ili naći.

"Kao mala biljka, sreća zahteva pažnju, hranu i negu da bi rasla. Sreća nije destinacija već proces na koji treba da se fokusirate svakodnevno", kaže Hauet.

Ili odigrajte LOTO, možda vas potera sreća...

BONUS VIDEO

Izvor: MONDO

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.