U subotu Drinska regata: Zaploviće više od 1.000 čamaca

Izvor: Mondo, 11.Jul.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U subotu Drinska regata: Zaploviće više od 1.000 čamaca

Drinom će za dva dana zaploviti više od 1.000 čamaca, kada će u Ljuboviji početi Drinska regata. Ta slika bila je san svih meštana još od vremena Austrougara, kažu učesnici.

Zoran Vojinović dugo je bio kapetan vojnog broda, a danas je on glavnokomandujući Drinskom regatom u Ljuboviji.

"Krenuli smo prvo sa tri plovila, pa onda je bilo oko 13, a prošle godine rekom je plovilo 1.100 čamaca. To je slika na koju smo ponosni i koju smo uvek želeli da vidimo", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kaže kapetan Zoran za Glas zapadne Srbije i objašnjava zašto nije tačna izreka "Ko ide ka Drini ide prema zlu".

"To je nekad narod tako varovao, jer je voda nosila njive, stoku i šumu, ali mi smo danas uspeli da ova naša prelepa reka ne teče jalovo, već da bude pravi raj", rekao je kapetan.

Pre 20 godina jedna od obala Drine bila je seoska deponija, ali Nikola Knežević zavrnuo je rukave i danas je to mesto gde odmaraju oči i dušu strani i domaći turisti.

"Dvadeset godina smo se trudili da ovaj deo dovedemo u red. Trud se isplatio i sada pored naše prelepe reke imamo vajate koji su mesto gde uživaju brojni posetioci. Za vreme regate ovde noći oko 4.000 ljudi, a godišnje kroz etno selo prođe i oko 30.000 ljudi", rekao je Nikola Knežević.

On je bio prvi, ali njegovim stopama su krenule i njegove komšije, pa se na obalama Drine gradi još smeštajnih kapaciteta, jer je potražnja velika.

Svima je na raspolaganju domaći ambijent i domaća hrana, a u vajatima su najtraženiji kreveti sa slamaricom.

"To nam je nestalo još pre tri meseca, svi žele da spavaju upravo na tim krevetima. Cene se kreću od 800 do 1.200 dinara, a sve ostalo košta isto kao i drugim danima, nema nikakve razlike", rekao je ugostitelj Zlatan Tomić.

Iz Turističke organizacije Ljubovija potvrđuju da je iz godine u godinu sve veće interesovanje za tu dozu adrenalina.

"Očekujemo više od 20.000 učesnika, a već do sad je prijavljeno oko 1.000 čamaca. Ovo je veliki zalogaj za organizatore, sve službe su maksimalno usredsređene na ovaj događaj, a bezbednost svih učesnika biće na najvišem mogućem nivou", rekla je Jelena Tešić.

Međutim, nije samo adrenalinski spust Drinom ono što vas očekuje u Ljuboviji, jer su organizatori spremili i brojne kulturno-zabavne sadržaje, pa će svoje koncerte održati i velike zvezde srpske muzičke scene - Stevan Anđelković, Željko Joksimović i Riblja čorba.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.