U novom broju „Magazina” u nedelju 13. maja čitajte:

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju 13. maja čitajte:

Ne samo o poslu: Esma Redžepova

Ostala željna detinjstva

Pred mikrofon je prvi put stala kao trinaestogodišnja devojčica, tad je zapazio veliki harmonikaš i aranžer, budući suprug Steva Teodosijevski i ubrzo je uveo u svet profesionalaca. Nije imala vremena za igru sa braćom i sestrama. Zapedeset pet godina snimila je više od šest stotina izvornih romskih pesama (za mnoge je i sama pisala tekstove), >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << usvojila 47 sinova i postala poznata i  po svom humanitarnom radu.

Piše Dana Stanković

 ---------------------------------------------------------------------

PORODIČNI LEKAR

Sunce kada bije, svako nek' se skrije

Sunčevi zraci podstiču lučenje serotonina, „hormona sreće”, i stvaranje melatonina koji obezbeđuje prijatniji san, ali preterano izlaganje suncu dovodi do prevremenog starenja kože, oštećenja vida pa čak i do malignih oboljenja, upozorava specijalista dermatovenerologije dr Predrag Poleksić. On objašnjava i šta je alergija na sunce, kako se zaštititi od štetnog ultraljubičastog zračenja i kako se pripremiti za odlazak u solarijum...

Piše Dragoljub Stevanović

 ------------------------------------------------------------------------------------

IZ UGLA PSIHOLOGA

Da deca ne ispaštaju zbog greha roditelja

Svakome se dogodi da u životu počini neku grešku zbog koje kasnije zažali, ili doživi nepravdu koja ga izjeda, ali ne sme dopustiti da postane talac tog osećanja i, još gore, da njime neodgovorno optereti svoje potomke. Niko ne sme ispaštati zbog skrivene „porodične sramote” koja se prenosi sa generacije na generaciju, ili odustati od sopstvene budućnosti zbog greha roditelja, ističe dr Bojana Stamenković-Rudić, psihijatar i porodični terapeut.

Piše Aleksandra Mijalković

---------------------------------------------------------------------------------- 

ZANIMANJA: ASTROBIOLOG

Lovac na „male zelene”

Zemlja nije ni po čemu specifična planeta, pa je sasvim moguće da život postoji i na drugim mestima u svemiru, i to pre u nekim daljim galaksijama nego u našoj, tvrdi Milan Ćirković, jedan od naših najpoznatijih „lovaca na život u svemiru”, naučni savetnik beogradske Astronomske opservatorije i vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Piše D. Stevanović

------------------------------------------------------------------------------ 

DOME, SLATKI DOME

Pokucaj – i otvoriće ti se

Vrata štite od hladnoće, buke, prašine i prljavštine iz okruženja, od uljeza i neželjenih posetilaca, ali ujedno iskazuju i dobrodošlicu dragim osobama i ulepšavaju prostor u kome živimo. Izgled, kvalitet i vrsta vrata, ali navodno i njihova boja mnogo govori o ukućanima. Navodno, najsrećniji su oni koji žive iza crvenih vrata, dok su najtužniji oni iza sivih.

Piše A. Mijalković

--------------------------------------------------------------------------- 

POD LUPOM                                              

Ima u selima trista čuda

Italijani su otišli najdalje otvarajući ekomuzeje, koje gosti rado posećuju odmarajući se daleko od gradske vreve. Kod nas ponudu čine vuneni džemperi iz Sirogona,  Šarganska osmica i Mećavnik, poseta Senjskim rudnicima... U Srbiji (još) nisu razvijeni svest  i nacionalna odgovornosti za brigu o kulturnom nasleđu u celini, uključujući i prirodno nasleđe krajolika, kao deo života zajednice – objašnjava Jovanka Sečanski, etnolog. 

Piše S. Berić

Magazin

objavljeno: 11.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.