Tender za 5G frekvencije na leto sledeće godine

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 04.Avg.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tender za 5G frekvencije na leto sledeće godine

Kako je navela za Blic, na konkursu će moći da učestvuju svi mobilni operatori, a Ministarstvo će voditi računa da se prilikom definisanja cene uzme u obzir potreba da se obezbedi značajan prihod u budžetu Republike Srbije, ali i da se prekomerno ne opterete operatori i tako ne uspore investicije u razvoj mreže.

Ministarstvo će, kako ističe, doneti akt kojim se propisuju minimalni uslovi za izdavanje pojedinačnih dozvola. U roku od 15 dana od stupanja na snagu tog akta, Regulatorna >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) doneće odluku o raspisivanju tendera i obrazovati komisiju za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za izdavanje dozvola.

Tatjana Matić za „Blic“ kaže da je, u skladu sa nedavnom izjavom ministra Ljajića da je obaveza države da stvori uslove za razvoj širokopojasne infrastrukture, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u toku priprema propisa kojima će se sveobuhvatno urediti oblast elektronskih komunikacija i omogućiti dalji razvoj ovog tržišta.

Inače, peta generacija mobilnog interneta doneće višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Brzine koje nudi su od 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

Prva 5G bazna stanica u Srbiji puštena je u rad 22. juna u Naučno-tehnološkom parku „Beograd“, gde je kreirano testno okruženje koje mogu koristiti domaće i strane kompanije, startapovi i studenti tehničkih fakulteta za razvoj rešenja na tehnologiji budućnosti.

Izvor: Blic

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.