Što je sigurno... Kako da trajno obrišete fajl iz kompjutera?

Izvor: 24sata, 14.Sep.2014, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što je sigurno... Kako da trajno obrišete fajl iz kompjutera?

Da li se na vašem kompjuteru nalaze fajlovi koje želite da obrišete? E pa, biće vam potrebno više od "kante za đubre" da ih uklonite. Vaša kanta za đubre će samo obrisati dokument sa desktopa, ali fajl je i dalje sačuvan na hard disku, samo što mu je teže ući u trag. Pogledajte kako da ih se rešite jednom za svagda.

Eraser (Windows)

Eraser služi za pronalaženje određenih fajlova na vašem kompjuteru (ukoliko koristite Windows) i zamenjuje ih pre >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << nego što obrišete svoje direktorijume. Kada ga instalirate, možete ga koristiti tako što ćete kliknuti na fajl i izabrati da ga Eraser obriše.

CCleaner (Windows)

CCleaner oslobađa višak fajlova koji zauzimaju slobodno mesto na hard disku. Pomoću njega možete da izaberete određeni deo kompjutea – poput kante za smeće, brauzera ili folder i tako ćete očistiti sve one obrisane fajlove koje niste dobro uklonili prvi put.

Secure Empty Trash (Apple)

Brisanje fajlova na Epl računarima je ugrađeno u kanti za đubre. Samo prevucite dokumente koje hoćete da obrišete u kantu, onda idite na Finder pa Secure Empty Trash i posao je gotov.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.