Šta je zdravije, šećer ili veštački zaslađivači

Izvor: Mondo, 04.Jan.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je zdravije, šećer ili veštački zaslađivači

Da li ima smisla da umesto šećera koristite neki od veštačkih zaslađivača?

Ako pokušavate da smanjite unos šećera, prelazak na druge vrste zaslađivača nije najmudriji izbor. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da veštački zaslađivači nisu zdraviji od šećera, kao i da u nekim slučajevima mogu biti i škodljivi.

Naučnici su analizirali rezultate čak 56 ranije sprovedenih istraživanja, i ispostavilo se da ne postoji nikakav naučni dokaz koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bi potvrdio da su veštački zaslađivači zdraviji od šećera, navodi se u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu, prenosi "Metro".

Istraživači su poredili težinu, nivo šećera u krvi, zdravlje zuna kao i opšte zdravstveno stanje (rizik od raka, kardiovaskularnih i bolesti bubrega, mentalno zdravlje) kod odraslih osoba i dece bez hroničnih oboljenja, od kojih je jedna grupa koristila šećer, a druga veštačke zaslađivače.

Ispostavilo se da ne postoji statistički značajna razlika u zdravstvenom stanju između dve posmatrane grupe, kao ni u indeksu telesne mase ispitanika.

"Nisu utvrđeni nikakvi pozitivni efekti po zdravlje kod oosba koje su koristile veštačke zaslađivače, a potencijalni štetni efekti dugoročne upotrebe nisu isključeni", izjavio je dr Jorg Merpol sa Univerziteta u Frajburgu, u Nemačkoj, koji je vodio ovu studiju.

Koliko dodatog šećera je "dozvoljeno" u toku dana

Odrasle osobe ne bi trebalo da unesu više od 30 grama dodatog šećera dnevno (oko sedam kocki), deca stara između sedam i deset godine ne bi trebalo da unose više od 24 grama dodatog šećera dnevno (šest kocki).

Deca mlađa od šest godina ne bi smela da konzumiraju više od 19 grama dodatog šećera, a deca mlađa od četiri godine ne bi uopšte trebalo da unose dodate šećere, ni u formi slatkiša ni u vidu kupovnih sokova.

Koliko šećera sadrži vaše omiljeno voće

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.