Šta ćemo jesti za 10 godina i kako će na taj odabir uticati tehnologija? Odgovore nudi futurolog u oblasti ishrane

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Jul.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta ćemo jesti za 10 godina i kako će na taj odabir uticati tehnologija? Odgovore nudi futurolog u oblasti ishrane

Dr. Morgaine Gaye futurolog je koja se specijalizovala na temu ishrane. Dr. Gaye istražuje dolazeće promene u konzumaciji namirnica i predviđa šta ćemo jesti za 5 do 10 godina. Jedno od predviđanja dr. Morgaine Gaye je da ćemo u budućnosti koristiti uređaje koji će biti direktno povezani s našim DNK-om, a koji će nam ukazivati šta bismo trebali da jedemo u tom danu kako bismo iskoristili svoj puni potencijal. Uređaje ćemo koristiti u vlastitoj kuhinji i u prodavnicama te ćemo na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << njihove analize birati namirnice.

Futurolog okuplja istraživački tim te primenjuje savremeni naučni pristup istraživanja istorije, prirode, globalnih kultura, marketinga te ponašanja potrošača kako bi mogla da donese predviđanja vezana za ishranu. Dr. Morgaine Gaye smatra da se ukus, iako ga poimamo kao biološko iskustvo, može posmatrati kao socijalni fenomen. Dr. Gaye ističe kako bez obzira što jedemo ili ne jedemo, sa tim šta kupujemo, uzgajamo i konzumiramo donosimo lične, kulturne, društvene i političke odluke te tako održavamo vlastite kulturne obrasce.

Za kreiranje predviđanja važni su različiti faktori, od pakovanja, kulture, tradicije, religije, proizvoda koji se trenutno mogu naći na policama do proizvoda koji su prestali da se proizvode ili prodaju. Kao futurolog ishrane dr. Gaye istražuje zašto konzumiramo određene namirnice te predviđa buduće trendove koji zahvataju celokupno društvo, ne ostavljajući pojedincu previše mogućnosti da ostane nezahvaćen određenim globalnim trendom.

Futurolog Gaye predaje na NottinghamTrent univerzitetu u Londonu i Lund univerzitetu u Švedskoj. Redovno drži predavanja, seminare, radi akademska istraživanja, objavljuje publikacije, piše novinske članke te savetuje prehrambene kompanije. Primarne teme su joj budućnost hrane, budućnost zdravlja i povezanost ličnog identiteta s odabirom namirnica. Dr. Gaye ističe kako je jedno sigurno, a to je da će u periodu od 5 do 10 godina ljudi puno bolje razumeti ono šta jedu.

Koji su trendovi te kako će tehnologija da bude povezana sa svakodnevnom konzumacijom namirnica, Gaye će govoriti na Future Tense konferenciji 2. oktobra 2018. godine u zagrebačkoj Laubi.

Tihomir Adam, direktor hrvatske prehrambene kompanije Zvijezde koja je podržala dolazak futurologinje na konferenciju izjavio je: „Izuzetno nam je drago što možemo da podržimo konferenciju Future Tense i na taj način iz prve ruke odškrinemo vrata budućnosti. Možda danas ne možemo zamisliti proizvod koji će želeti naš potrošač budućnosti, ali nam futurologija može pomoći da predvidimo njegove potrebe i promenu trendova, što je dobra smernica za planiranje budućeg poslovanja.“

Uz Gaye na Future Tense konferenciji govoriće i drugi futurolozi: Aric Dromi na temu pametnih gradova, David Birch uz podršku Addiko Bank na temu budućnosti plaćanja i Gerd Leonhard o uticaju razvoja tehnologije na razvoj čovečanstva.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.