Sistemski pristup razvoju medijske i digitalne pismenosti

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 16.Sep.2019, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistemski pristup razvoju medijske i digitalne pismenosti

Na ministarskom panelu Međunarodnog konsultativnog sastanka o medijskoj i informacionoj pismenosti, u Palati Srbija, ona je istakla da Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija učestvuje u Radnoj grupi za izradu priručnika za unapređivanje i razvoj medijske pismenosti u preduniverzitetskom obrazovanju, dok Ministarstvo kulture i informisanja daje doprinos u procesu nastanka Strategije razvoja digitalnih veština, čiji je nacrt pripremilo Ministarstvo za telekomunikacije.

Verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << da će ova dva dokumenta koja nastaju praktično istovremeno doneti ogroman pomak u pravcu podizanja nivoa nove pismenosti. U okviru školstva, priručnik treba da omogući sistemsku pripremu učenika za medijsko i digitalno okruženje, dok u širim okvirima Strategija razvoja digitalnih veština predviđa brojne mere za digitalno opismenjavanje svih građana, uključujući i najmlađe i ranjive grupacije“, naglasila je Matić.

Ona je navela da prema najnovijim istraživanjima u Republici Srbiji 86% dece i mladih uzrasta od 9 do 17 godina svakodnevno koristi internet, po čemu se ne razlikuju od svojih vršnjaka u Evropi, što nalaže sistemski i multidisciplinarni pristup podizanju nove pismenosti.

Iz potrebe za jačanjem digitalne pismenosti i bezbednosti najmlađih internet korisnika, na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija doneta je Uredba za bezbednost i zaštitu dece prilikom korišćenja informaciono komunikacionih tehnologija, na osnovu koje je pokrenut Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu“, podsetila je državna sekretarka, dodavši da to ministarstvo sprovodi i redovnu školsku kampanju za pametnu i bezbednu upotrebu digitalnih tehnologija IT karavan, kao i da podržava mlade talente kroz podršku nevladinim organizacijama i nastavnike putem godišnjeg konkursa „Digitalni čas“.

Na ministarskom panelu učesnicima su se obratili i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, zamenik ministra i državni sekretar za informisanje, Aleksandar Gajović i zamenik ministra informacionih tehnologija Republike Kenije, Žerom Očieng.

U okviru Međunarodnog konsultativnog sastanka sa ciljem izrade Nacrta globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja RS i Unesko-a, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova RS, održana je i plenarna sesija na visokom nivou na kojoj su govorili prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i generala direktorka Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu Odri Azule.

Izvor: mtt.gov.rs

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.