SPAR Hrvatska smanjuje količinu šećera u proizvodima vlastitih robnih marki

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 17.Okt.2019, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPAR Hrvatska smanjuje količinu šećera u proizvodima vlastitih robnih marki

Iz kompanije SPAR Hrvatska navode da kontinuirano rade na smanjenju udela šećera u proizvodima vlastitih robnih marki. SPAR je na taj način tokom 2017. godine smanjio korišćenje šećera za 2,3 tone, a 2018. godine u proizvodima SPAR robnih marki poput S budget, SPAR Natur pur, SPAR Premium i DESPAR ukupna količina šećera smanjena je za čak osam tona. Prošle je godine SPAR promenio recepture i smanjio količinu šećera za novih 36 artikala.

Veliki problem predstavljaju i skriveni >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << šećeri koji se nalaze u velikom broju prehrambenih proizvoda kao što su kečap i senf u kojima će SPAR Hrvatska do kraja 2019. godine takođe smanjiti količinu šećera. Tako će u kečapu vlastitih robnih marki smanjiti udeo šećera za otprilike 700 kg, a u recepturi senfa planirano je smanjenje šećera od ukupno 100 kg.

SPAR Hrvatska ovom inicijativom želi prvenstveno da smanji udeo šećera u proizvodima vlastitih robnih marki i da ponudi svojim kupcima kvalitetnije proizvode. Takođe, želimo da pokrenemo pozitivan trend smanjenja šećera pa pozivamo i sve ostale proizvođače da se pridruže našoj inicijativi kako bismo zajedničkim snagama smanjili negativni uticaj prekomerne količine šećera u prehrani,“ istako je Helmut Fenzl, predsednik Uprave SPAR Hrvatska.

Iz kompanije navode da u okviru ove inicijative SPAR Hrvatska neće koristiti veštačke zamenske šećere u proizvodima vlastite robne marke, već će smanjiti količinu šećera u recepturama, a da ne dođe do promene ukusa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u svojim smernicama za dnevni unos šećera kod dece i odraslih objavila preporuke u kojima ističe kako bi dnevni unos slobodnih šećera trebalo da bude manji od deset odsto od ukupnog unosa energije. Takođe, SZO ističe i kako bi dnevna količina šećera u danu trebalo da iznosi najviše 25 grama ili šest kašičica po osobi.

Izvor: InStore

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.