SOZ: Ne može premijer da određuje šta je govor mržnje

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 29.Nov.2018, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOZ: Ne može premijer da određuje šta je govor mržnje

Govor mržnje i njegovo sankcionisanje regulisani su kaznenim zakonikom pa je to predmet za policiju i sudove, o tome zato ne može arbitrirati predsednik vlade ili neko drugi, navela je u saopštenju za javnost Slovenačka oglašivačka komora (SOZ).

SOZ navodi kako se zato ne mogu složiti sa izjavom premijera koja bi mogla uticati na kompanije u državnom vlasništvu gde će plasirati svoja sredstva iz budžeta za marketing i oglašavanje te da bi svoje lično stanovište morao da da >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << na raspravu u vladi, kako bi bilo jasno je li ono zvanično.

Dodali su kako se slažu da govor mržnje i netolerantna retorika ne spadaju u slovenački medijski i društveni prostor ali smatraju da vlada treba jasno da odredi pravila igre i u tome da deluje nepristrasno.

Šarec je na inicijativu nevladinih aktivista prošle nedelje dao izjavu kako smatra da je neetično da državne kompanije objavljuju komercijalne oglase u ekstremističkim medijima koji propagiraju govor mržnje i netoleranciju, posebno prema polnim i drugim manjinama, uključujući i migrante, jer se tako može stvoriti utisak da se s takvim porukama slaže i vlada.

Poziv je izazvao različite, obično ideološki motivisane reakcije zavisno o stranačkim simpatijama. Najveće udruženje slovenačkih novinara poručilo je da njegov poziv ima njihovu podršku, a udruženje novinara i publicista bliža strankama desnice da je poziv bio promašen i da može voditi u cenzuru i diskriminaciju medija.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.