Izvor: Luftika.rs, 31.Jan.2023, 16:34

Predlog da se zapuštena kasarna u centru NS pretvori u studentski dom i memorijalni centar

Nekadašnja kasarna „Dr Arčibald Rajs“ na novosadskom Futioškom putu već godinama je napuštena, iako nijedan drugi grad sasvim sigurno ne bi dopustio da ovakav biser arhitekture iz vremena Austrougarske monarhije na sjajnoj lokaciji zvrji prazan, prepušten isključivo zubu vremena.
Doduše, Društveni centar je 2011. godine pokušao da skvotira ovaj napušteni prostor, u pokušaju da od njega napravi novosadsku Metelkovu – kulturni centar u kojem bi se održavale umetničke izložbe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << tribine, književne večeri, radionice i koncerti.
U tome ih je osujetila Vojska Srbije, koja je aktiviste isterala iz prostora koji su počeli da čiste i privode planiranoj nameni, o čemu je snimljen i dokumentarni film „Otvorene kasarne“, a nakon toga je imovinsko-pravno pitanje nekorišćenog vojnog objekta ostalo nerešeno.

Sada je inicijativa „Digni gard, odbrani grad!“ ponovo ovu napuštenu kasarnu stavila u fokus, dajući predlog da se ona renovira i od nje napravi studentski dom, naglašavajući da mladi koji studiraju u našem gradu sve teže mogu sebi obezbediti dostojanstveno stanovanje.
Mladima treba obezbediti dostojanstvene uslove, vojni objekat ne služi ničemu Saopštenje ove inicijative prenosimo u celosti:
„Svedoci smo toga da su u Novom Sadu cene stanarina porasle brzinom svetlosti. Pritom ovaj grad, kao jedan od regionalnih univerzitetskih centara, ima preko 50.000 studenata i tek nešto više od 2.500 mesta u studentskim domovima!
Mnogo je studenata koji su prinuđeni da rade teške poslove kako bi sebi obezbedili školovanje i iole pristojan život. Mnogi od njih odustanu od studiranja zbog nedovoljnih novčanih sredstava. Ideja o društvu jednakih šansi ovde je vic propraćen kiselim osmehom.
Moramo početi da razmišljamo o jednakim šansama i o obrazovanju mladih. Moramo omogućiti mladima da se posvete, umesto svakodnevnom snalaženju, učenju i sticanju znanja i veština. Za početak, neophodno je obezbediti im dostojanstveno stanovanje.
U Novom Sadu postoje mnogi vojni objekti koji danas ne služe ničemu. Jedan od njih je nekadašnja kasarna „dr Rudolf Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici.
Ovaj objekat je još 2009. godine proglašen viškom vojne nepokretnosti, dok se 2016. godine pominjala mogućnost preuzimanja ovog objekta od strane grada i njegove prenamene.
Postoji i odluka Skupštine Grada Novog Sada iz novembra 2021. godine, kojom se planira prenamena postojećeg zdanja u objekat za delatnosti kulture, poslovanja, obrazovanja i turizma, ali i otvorena mogućnost da se na delu ovog čitavog kompleksa grade stambeno-poslovni prostori“.

Prenamena u studentski dom uz memornijalni centar u čast dr Rajsa „Pored toga što gradska vlast očigledno nema predstavu šta će tačno raditi sa ovim objektom, važno je naglasiti da su delovi ovog kompleksa građeni krajem 19. veka i da je ovo jedan od važnih kulturno istorijskih spomenika, arhitektonsko i kulturno nasleđe starog Novog Sada.
A s obzirom na to da objekat ima oko 7.200 kvadratnih metara, te da je više nego neophodno napraviti dodatni prostor za smeštaj studenata, pozivamo gradske vlasti da urade potrebne radnje i sprovedu prenamenu ovog objekta u studentski dom.
Prenamenom ovog zdanja u studentski dom sprovela bi se restauracija i omogućio opstanak našeg nasleđa, a zgrada pod imenom doktora Arčibalda Rajsa imala bi ogromnu upotrebnu vrednost, jer bi predstavljala dom stotinama studenata.
Takođe, predlažemo da se u okviru budućeg studentskog doma napravi i memorijalni centar u ime i čast dr Rajsa, u kom bi studenti mogli da uče o životu i delu ovog velikog prijatelja našeg društva.
Rešenje, dakle, postoji – umesto što u ovom objektu vidite Galens-ov profit i novi stambeno poslovni prostor bez dovoljnog broja parking mesta, prenamenite ovu kasarnu u studentski dom i obezbedite studentima prostor za dostojanstven život. Omogućite im da uče i rade na sebi, jer to je njihovo pravo i ogromna potreba ovog društva“, navodi se u saopštenju.
Zavirili smo u svet novosadskih skvotera i otkrili ljude kojih nema u zvaničnim statistikama

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.