Polukružno okretanje na auto-putu? Kinezi imaju rešenje VIDEO

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 09:30

Polukružno okretanje na auto-putu? Kinezi imaju rešenje VIDEO

Polukružno okretanje na auto-putu je po pravilu nemoguće - osim u ovakvim slučajevima.

Da li vam se nekada desilo da promašte izlaz sa auto-puta i da morate da prelazite desetine kilometara da biste na sledećem izlazu ili petlji ispravili grešku?

U slučaju da se vozaču tako nešto dogodi na ovom impozantnom kineskom auto-putu čija je deonica izdignuta od tla, verovatno bi na ispravljanje greške potrošio silno vreme.

Kina je ogromna država sa raznovrsnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konfiguracijom zemljišta, koja vrlo često građevinare stavlja na velike muke. To je posebno uočljivo u izgradnji auto-puteva, koji poslednjih godina drastično mijenjaju zemlju.

Impresivni građevinski poduhvati, poput ovog u provinciji Guejdžou, nisu retkost. U pitanju je planinsko područje na kome je veći deo auto-puta podignut iznad zemlje, a često se put useca u vrhove planina.

Mesta je toliko malo da je ponekad nemoguće ili preskupo napraviti isključenje sa auto-puta. U takvim slučajevima, prave se specifične petlje, poput ove, gde možete da napravite polukružno okretanje kako biste promenili smer kretanja i zaputili se u pravcu koji ima izgrađeno isključenje sa auto-puta prema određenom mestu.

Ovom specifičnom polukružnom petljom vozi se 40 km/h, a radi se o jednoj od najimpresivnijih putnih infrastruktura izgrađenih u novije vreme.

Inače, Kina trenutno ima mrežu auto-puteva dugu čak 150.000 km, a godišnje izgradi oko 10.000 km novih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.