Nije samo trčanje: Koji kardio treninzi su najbolji

Izvor: Mondo, 16.Avg.2019, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije samo trčanje: Koji kardio treninzi su najbolji

Trčanje nije jedini efikasan kardio trening...

Kardio treninzi su veoma dobri za mršavljenje i održavanje kondicije. Ako ne volite trčanje, onda će vas obradovati činjenica da su neki drugi treninzi ove vrste koji su jednako efikasni.

Fitnes instruktor Den Beret kaže da on veruje u to da je "najefikasniji trening onaj u kojem najviše uživate, kojeg najčešće možete da se pridržavate i koji se poklapa sa vašim ciljevima".

"Na primer, ako mrzite >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << trčanje, mnogo su manje šanse da ćete redovno ići na taj trening, nego ako odaberete vrstu treninga koji volite ili koji barem možete da podnesete da radite 40-60 minuta", dodaje on.

Instruktor kaže i da ne postoji jedna idealna vrsta kardio treninga, već savetuje da nađete ono što vama odgovara, ali je objasnio i koje su najbolje alternative za one koji ne vole trčanje.

Vožnja bicikla

Ovo je sjajna aktivnost nižeg intenziteta od trčanja. Mnogi ljudi vožnju biciklu smatraju i terapeutskom i to koriste kao kardio trening jer ih ne iscrpljuje previše.

U zavisnosti od toga šta želite da postignete treningom, Beret predlaže da trening malo "pojačate" tako što ćete menjati tempo, voziti na deonicama uzbrdo...

Plivanje

Instruktor kaže da je ovo sjajna vežba za celo telo, a posebno je dobra za zdravlje zglobova. Takođe, sjajna je za ljude koji imaju povredu zbog koje ne smeju da treniraju, pa plivanje može da im pomogne da u međuvremenu održavaju kondiciju i da se brže oporave.

Trening snage visokog intenziteta

Trening visokog intenziteta može da bude vrlo efikasan, posebno ako vam je cilj topljenje sala, ali i održavanje ili povećanje mišićne mase. Na primer, sjajan trening može da bude ako imate elemente treninga snage (vežbe koje se izvode uz pomoć težine tela, poput čučnjeva, sklekova), kao i kardio vežbe (razne vrste vežbi koje podrazumevaju skokove, recimo).

Ovakav trening je sjajan i veoma efikasan jer podstiče telo da i 24 sata nakon vežbanja sagoreva kalorije. Elem, instruktor ističe da su ovakvi treninzi prilično stresni za telo, tako da nije preporučljivo da ih radite svakog dana, već da telu date barem jedan dan odmora između.

Kikboks

Pored toga što trening kikboksa može da bude jako zabavan i odličan način da izbacite stres i negativnu energiju, to je i dobar trening za celo telo.

Instruktor kaže da na ovom treningu rade stomačni mišići kao ni na jednom drugom kardio treningu, a plus će vam pomoći da se osećate snažnije, više nego trčanje ili plivanje, recimo.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.