Nije isto GDE sedite: NAJOPASNIJE sedenje ispred TV-a

Izvor: Mondo, 10.Jul.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije isto GDE sedite: NAJOPASNIJE sedenje ispred TV-a

Nije svejedno da li sedite i radite ili sedite i gledate televiziju...

Istraživanje američkih naučnika sa univerziteta Kolumbija pokazuje da sedenje ispred televizora četiri ili više sati dnevno za 50 odsto povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, nego sedenje na poslu.

Ovo istraživanje pokazuje da svi oblici sedenja nemaju jednako štetan efekat na zdravlje srca.

Kako prenosi "Medikal njuz tudej", velika je razlika između radnog sedenja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poslu ili za radnim računarom i odmora na kauču.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene u periodu od osam i po godina na 3.592 učesnika istraživanja.

Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena učesnici studije provode sedeći na poslu, a koliko gledajući televiziju.

Pokazalo se da je kod osoba koje su svakodnevno ispred televizora provodili četiri ili više sati, rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i rane smrti bio za čak 50 odsto veći u poređenju sa pojedincima koji su dnevno ispred TV-a sedeli dva sata ili manje.

Autor studije doktor Kejt Dijaz navodi da su i naučnici bili iznenađeni kada su otkrili da je vreme koje neko provede sedeći na kauču kod kuće opasnije za razvoj srčanih bolesti od radnog sedenja.

Poznato je da često mirovanje bez ikakvih vežbi loše utiče na zdravlje pojedinca, pa i na krvni sistem.

Naučnici napominju da većina ljudi u slobodno vreme, dok sedi pred televizorom, poseže za grickalicama, prerađenom i brzom hranom i konzumira zaslađene i gazirane sokove i alkoholna pića, što može loše da utiče na srce

Drugo moguće objašnjenje mogao bi biti izbor trenutka za odmor i sedenje u slobodno vreme. Kombinacija obilnog obroka i potom višesatno sedenje može biti jako štetno, zaključuje se u studiji.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.