Izvor: Luftika.rs, 28.Sep.2022, 11:12

Modni trend koji može da napravi pakao od života, a popularan je u Srbiji: Odmah prestanite ovo da radite

Uske farmerke godinama ne izlaze iz mode, a žene, koliko god pari ostalih modela imale u ormaru, uvek postoji taj jedan skinny jeans kome se uvek vraćaju. Mada, iako svi volimo ovaj model, povremeno bi trebalo da ga zamenimo nečim udobnijim, jer njihovo redovno nošenje može uticati na zdravlje na nekoliko iznenađujućih načina.
Pa tako, duže čučanje u uskim farmerkama može da ugrozi zdravlje, upozorili su australijski lekari pošto su se suočili sa slučajem žene (35) koja je privremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << izgubila osećaj u nogama posle čučanja u tesnim pantalonama.
Na primeru ove žene, koja se javila lekaru sa bolovima u zglobovima i stopalima, toliko jakim da nije mogla da hoda, stručnjaci objašnjavaju koliko nam štete uske farmerke mogu naneti, navodi se u publikaciji stručnog časopisa Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.
Mlada žena pomagala je rođacima da se presele i provela je veći deo dana čučeći. Kako je vreme prolazilo, pantalone su postajale sve neudobnije. Sledećeg dana kada je izgubila svest i više nije mogla da stoji, prevezena je u bolnicu.
Uzrok njenih problema, ukazuju lekari, nalazi se u oštećenju nerva u obe noge.
– Kombinacija čučanja i tesnih pantalona dovela je do problema. Čučanjem se pritiska peronealni nerv u donjem delu noge, a istovremeno se ometa normalan dotok krvi u mišiće lista. Usled smanjene količine krvi u listovima, mišići su počeli da otiču, počeli da vrše pritisak na tibijalni nerv zbog čega je dotok krvi dodatno smanjen – objasnio je neurolog Tomas Kimber, jedan od autora studije i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Adelejdu.
Sve to dovelo je do sindroma mišićnih odeljaka koji se javlja usled pritiska na mišiće i nerve jednog od dela tela. Nedovoljna ishrana ćelija i manjak kiseonika u njima izaziva njihovo uvećavanje, što dalje oštećuje već otečen mišić.
Komotnija odeća ili makar materijal sa više elastina dozvolili bi mišićima da oteknu ka spolja, a ne ka unutrašnjosti noge i dodatni pritisak na nerve i krvne sudove bio bi izbegnut.
Pomenuta žena nije mogla da pomera članke i prste na nogama i izgubila je osećaj u potkolenicama i stopalima. Krajnji rezultat bila je rabdomioliza – teško oštećenje mišićnih vlakana, koje ako se ne leči može da dovede do oštećenja bubrega. Tek posle četvorodnevne terapije mogla je relativno normalno da hoda, prenosi Yahoo.com.
Pored ovih simptoma, nošenje uskih farmerki može da dovede i do sledećih problema.
Problemi sa gorušicom Verovatno ste primetili da vam farmerke mogu ostaviti duboke i osetljive izbočine oko struka ako ih nosite predugo. Uska odeća koja gura stomak zapravo može uzrokovati refluks kiseline, jedan od najčešćih problema s crevima od kojih mnogi ljudi pate.
Problemi sa reproduktivnim organima Svakodnevno nošenje može zapravo povećati rizik od određenih infekcija i iritacija. Jedna od njih je vulvodinija, stanje koje karakteriše hronični bol u intimnim delovima. Istraživači su otkrili da žene koje nose uske farmerke četiri ili više puta sedmično imaju dvostruko veću verovatnoću da će razviti vulvodiniju od onih koje nikada ne nose uske pantalone.
Doktori upozoravaju na to da čvrsto pripijene farmerke mogu da povećaju rizik od infekcija urinarnog trakta kod muškaraca, a u nekim slučajevima da izazovu i tzv. uvrnute testise. Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 muškaraca pokazalo je da je svaki deseti muškarac doživeo neprijatne efekte nošenja uskih farmerki.
Iako bi nošenje uskih farmerki moglo učiniti da se osećate snažno i vitko, dugoročno gledano, može oštetiti vaše zdravlje, i zato, vreme je da stavite zdravlje na prvo mesto, pa tek onda trend.
Izvor: Zadovoljna.rs
Traumatično iskustvo Beograđanke, papreno platila tretman obrva i gorko se pokajala

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.