Mesožderska dijeta je hit: Šta kažu nutricionisti

Izvor: Mondo, 14.Avg.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesožderska dijeta je hit: Šta kažu nutricionisti

Novi trend na društvenim mrežama promoviše jedenje isključivo i samo mesa. Evo šta o tome kažu stručnjaci.

Uprkos sve većem broju vegana i vegetarijanaca, poslednji trend u ishrani koji promovišu mnoge Instagram zvezde naziva se mesožderskom dijetom, i podrazumeva jedenje isključivo mesa. Nema ugljenih hidrata, nema voća, nema povrća.

Međutim, stručnjaci osuđuju ovu dijetu i ističu da konzumiranjem samo mesa ne unosimo neke veoma važne nutrijente. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Poslednjih meseci, sve veći broj ljudi isprobava mesoždersku ishranu, tvrdeći da im jedenje samo mesa pomaže da skinu kilograme, smanjuje zapaljenje, krvni pritisak i povećava libido.

Sa druge strane, medicinski stručnjaci podvlače da nema apsolutno nikakvih naučnih dokaza za ove tvrdnje, dodajući da ovakav režim ishrane vodi do manjka vitamina u organizmu.

Iako meso ima dobrih efekata na zdravlje - važan je izvor proteina, B vitamina, gvožđa, cinka i magnezijuma, mnogi nutricionisti i dijetetičari ističu da je mesožderska dijeta nezdrava.

"Iskreno mislim da je jedan od najvećih rizika mesožderske dijete rak debelog creva", kaže profesorka nutricionizma Rakele Pojednik. "Nemamo podataka o tome jer bi za to neko morao godinama da bude na ovom režimu ishrane, što ne mislim da je realno".

Pošto ovakva ishrana podrazumeva unošenje i masnijeg mesa, povećava se rizik od povećanja lošeg holesterola, što podiže i rizik od srčanih bolesti i srčanog udara.

"Jedna stvar koju ne možete da ignorišite je da postoje neki nutrijenti koje ne možete da unesete samo mesom", kaže nutricionistkinja Rijanon Lamber.

Konzumiranjem samo mesa, telo ostaje bez folata, vitamina C i E, hranljivih vlakana, što su sve ključne stvari za dobro zdravlje.

"Meso takođe narušava balans dobrog i lošeg holesterola", dodaje nutricionistkinja.

Lamberova je zabrinuta i da bi praćenje takvog restriktivnog režima ishrane moglo da dovede do razvoja poremećaja u ishrani i nezdrave veze sa hranom.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.