[MEDIJSKA UDRUŽENJA 2018/19] IZABELA BRANKOVIĆ, Direktorica Asocijacije medija: „Asocijacija medija učvrstila je svoju poziciju najrelevantnijeg medijskog udruženja u Srbiji“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 20.Mar.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[MEDIJSKA UDRUŽENJA 2018/19] IZABELA BRANKOVIĆ, Direktorica Asocijacije medija: „Asocijacija medija učvrstila je svoju poziciju najrelevantnijeg medijskog udruženja u Srbiji“

Kako je za Asocijaciju medija protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša Asocijacija sprovela tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vaše Asocijacije u 2018 sa radom u 2017, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Asocijacije medija?

– Ja sam na dužnost izvršnog direktora Asocijacije medija stupila u januaru 2019, ali sam upoznata kako i šta je organizacija radila i tokom minule godine, i ranije. Kroz izveštaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << sam prepoznala poseban ponos prethodnog rukovodstva na doprinosu u izradi Strategije javnog informisanja i učešća u radnoj grupi za izradu novog Zakona o autorskim i srodnim pravima. Naši predstavnici bili su redovni učesnici na međunarodnim konferencijama o medijskim slobodama na poziv Evropske delegacije u Tirani i na poziv Međunarodne asocijacije novinskih izdavača (ENPA) u Sofiji.

Realizovana je i istrazivačka studija o medijskim merenjima „Prava mera medija“ početkom 2018 i istoimena strukovna konferencija, sa više od 20 predavača i panelista iz Srbije i sedam evropskih zemalja, u oktobru 2018.

Naravno, u agendi su bile i edukativne aktivnosti u okviru projekta „Mladi mediji“ u saradnji sa DW Akademijom. Sve u svemu, puna aktivnost i na nacionalnom i na internacionalnom planu – za ponos i elan novom rukovodstvu.

Tako, sumirajući prošlu godinu, sve se uklapa sa činjenicom: Asocijacija medija učvrstila je svoju poziciju najrelevantnijeg medijskog udruženja u Srbiji i jednog od najvažnijih sagovornika, kako domaćih tako i međunarodnih institucija zainteresovanih za unapređenje profesionalnih i etičkih standarda medijske industrije.

Kako ocenjujete položaj Asocijacije medija i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– Asocijacija medija, među novinarskim i medijskim udruženjima, ali i na javnoj sceni, već godinama ima ozbiljan uticaj i ugled, ali sa njima deli i sve probleme neuređene medijske scene i tržišta.

Problemi sa kojima se Asocijacija suočava podeljeni su u tri grupe: nepovoljan politički ambijent za profesionalni i odgovoran rad medija u javnom interesu, teška finansijska situacija i nepotpuno i pogrešno primenjena medijska regulativa.

Štampani mediji, pri tome, nikako ne uspevaju da se izbore sa iskušenjima digitalne ere i usklade produkciju i poslovanje, kako sa promenjenim zahtevima publike, tako sa i novim načinima poslovanja. U odsustvu nezavisne verifikacije tiraža i još nedovoljno prihvaćenog i priznatog sistema merenja u sferi onlajna i digitala, industrija štampanih medija gubi domet i uticaj, a elektronska izdanja uporno posežu za tabloidizacijom. Za ovako tešku situaciju, nema ni brzih, ni jednostavnih rešenja.

Promene zavise od političke volje, ali i kvaliteta medijskog sadržaja i medijske pismenosti…

Naravno, sve to uz neizbežne korekcije medijskog zakonodavstva u skladu sa duhom vremena i zahtevima inovativnih medijskih sadržaja na različitim platformama, ali još više dosledna primena medijske regulative.

Dakle, neophodan je multidisciplinarni, ali i interdisciplinarni paket mera za postepeno poboljšanje stanja u novinarstvu i medijskoj industriji. Za to su, međutim, potrebni volja, razumevanje i znanje svih aktera na društvenoj sceni, ne samo medijskih.

Koje probleme u funkcionisanju medija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja medija?

– Prvi osnovni uslov za poboljšanje položaja medija, njihovih vlasnika, urednika i novinara je nezavisnost u svakom pogledu. To podrazumeva autonomnu i odgovornu uređivaćku politiku, zasnovanu na balansu javnog i legitimnog poslovnog interesa, ali i otvoreno medijsko tržište na kojem su svi takmičari u ravnopravnim startnim pozicijama. Naravno, i striktno poštovanje zakona, poslovnog i novinarskog kodeksa i jačanje samoregulacije, kroz povezivanje uticaja, dometa i značaja Saveta za štampu. Ako je reč o Asocijaciji medija, njena snaga i reprezentativnost bili bi znatno veći ukoliko bi i najveći izdavači štampanih, ali i onlajn i lokalnih medija, utvrdili minimum zajedničkih interesa, dostigli nesporan legitimitet i kredibilitet da bi se, u partnerstvu sa srodnim organizacijama, izborili za bolji položaj medija. Kako u domenu svakodnevne produkcije i uslova poslovanja, tako i zakonske regulative…A, u celini: na dobrobit svih!

Kako vidite odnos medija sa najvećim oglašivačima? Kako vidite odnos medija i agencija za tržišne komunikacije (media/advertajzing/PR)? Koje su vaše preporuke za razrešenje problema između medija i oglašivača, a koje za razrešenje problema između medija i agencija za tržišne komunikacije, ukoliko smatrate da ti problemi postoje?

Mediji su svuda u svetu, manje ili više, u poziciji zavisnosti od budžeta oglašivača i u tom kontekstu spremni su da izađu u susret potrebama oglasivača. U Srbiji, poslednjih godina i kod nekih medija, ta saradnja prelazi granice profesionalnog i svrstava se u ono što zovemo klijentelizam. Ipak, odgovornost je na obe strane.

Asocijacija je, u saradnji sa stranim partnerima, radila i na edukaciji u oblasti poslovne etike medija, gde je osnovna premisa bila da medij može da povrati poverenje samo ako svoj posao uredi na principima etičkog rukovođenja. S druge strane, predstavnici Asocijacije aktivno su učestvovali u donošenju Zakona o oglašavanju, imaju saradnju sa strukovnim organizacijama oglašivača i agencija preko IAA i PKS, sa kojima imamo zajedničke ciljeve da se putem samoregulacije uvede red na trzištu oglašavanja. Još jedan od doprinosa Asocijacije tim procesima je rad na uvođenju standarda i unapređenju oblasti medijskih merenja, a to je jedino moguće kroz bolju saradnju sa oglašivačima i agencijama. Tu smo stvarno na dobrom putu, a za ovu temu smo zainteresovali i strane organizacije kao što je IREX, kroz USAID SMS projekat u Srbiji…

Koje će značajne projekte i aktivnosti Asocijacija medija sprovesti u 2019. godini?

– Napravili smo ambiciozan plan za 2019 i uveliko smo počeli da ga primenjujemo. Pored ugovorenog kalendara godišnjih aktivnosti, koji se odnosi na nastavak započetih poslova i prisustvo Asocijacije u domaćim i međunarodnim programima, forumima i seminarima, ideja je da poseban akcenat bude na proširenju članstva i animaciji partnera iz sveta biznisa, koji nisu ključni, ali su svakako bitni faktor našeg daljeg razvoja, kao respektabilne organizacije. Jasno i precizno, podeljene su uloge svima, koji žele da pomognu da se medijska slika dovede na viši nivo.

Svi treba da imamo zajednički interes i pored razlika, koje su na medijskoj sceni, ne samo Srbije, toliko očigledne. Mislim da je gubljenje vremena pričati bajke o potpuno nezavisnom novinarstvu u ovom stvarnom svetu surove zavisnosti i opšte trke za uticajem i profitom. To nikako ne znači da novinarstvo treba da se preda i prepusti… Naprotiv, novinarstvo je oduvek bilo sinonim za borbu, hrabrost i ono najteže, ali i najsvetije – istinu.

To je bitka bez kraja, ne sprint na 100 metara, već maraton za maratonom…Pa, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da trčimo! Ni Asocijacija medija nema nameru da stoji u mestu: imamo statut i kodeks, insistiramo na poštovanju! Sve ostalo je u pokretu: pratimo i usvajamo savremene trendove, tražimo najbolja rešenja…

I ako mi dozvolite, da zaključim ličnim stavom, dakle iz iskustva osobe koja duže od dve decenije radi u medijima i čini joj se da je tek počela. Za mene, svaki medij je živ organizam, koji treba da se proda, ali i sačuva dušu…

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.