Koliko je potrebno da se ukrade Tesla? U pitanju su sekunde VIDEO

Izvor: B92, 19.Maj.2022, 13:39

Koliko je potrebno da se ukrade Tesla? U pitanju su sekunde VIDEO

Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem sa ovom vrstom krađe, one se uglavnom sprovode hvatanjem signala sa daljinskih ključeva, ali očigledno se i mobilni telefoni pokazuju ranjivim.

Stručnjak za bezbednost NCC grupe, Sultan Kasim Kan, uspeo je da hakuje i otključa Tesla Model Y za samo deset sekundi. Učinio je to uz pomoć laptopa, povezanog relejnog uređaja i malo znanja iz programiranja.

Korišćenje relejnog uređaja može bežično da premosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << signal između automobila i pametnog telefona vlasnika (koji deluje kao daljinski ključ), što dovodi do toga da vozilo misli da je telefon u dometu vozila, iako može biti stotinama metara ili čak kilometrima daleko .

Napad se zasniva na hakovanju mobilnog telefona, ali može da radi i sa daljinskim ključem, koji je zasnovan na Bluetooth ultra niskoj potrošnji energije (BLE).

Procesom može upravljati nekoliko lopova. Jedan će postaviti mali relej povezan na Internet negde gde vlasnik boravi (kafe, restoran...). Kada su vlasnik i mobilni telefon/ključ u dometu releja, drugom lopovu treba samo nekoliko sekundi da se odveze.

Kompanija

Američki proizvođač je 2018. uveo opciju pod nazivom PIN-to-drive koja, ako je aktivirana, deluje kao dodatni bezbednosni sistem za sprečavanje krađe. Ali pitanje je koliko i ovaj sistem pomaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koliko je potrebno da se ukrade Tesla? U pitanju su sekunde (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022

Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem sa ovom vrstom krađe, one se uglavnom sprovode hvatanjem signala sa daljinskih ključeva, ali očigledno se i mobilni telefoni pokazuju ranjivim...Stručnjak za bezbednost NCC grupe, Sultan Kasim Kan, uspeo je da hakuje i otključa Tesla Model Y za samo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.