Kanada će od 2022 oporezivati inostrane digitalne divove

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 02.Dec.2020, 18:00

Kanada će od 2022 oporezivati inostrane digitalne divove

Kanada planira da uvede dodatne poreze kompanijama u sektoru digitalnih usluga i proizvoda u okviru novog „poštenog poreskog sistema za digitalnu privredu“, rekla je kanadska ministarka finansija Chrystia Freeland

Od 1. januara 2022. porez na promet robom i uslugama plaćaće i velike strane kompanije, a vlada će takođe direktno naplaćivati digitalni porez kompanijama koje pružaju digitalne usluge, pokazuju planirane izmene.

Nameti bi mogli da povećaju budžetske prihode >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << za 3,4 milijarde kanadskih dolara (2,6 milijardi američkih dolara) tokom pet godina, rekla je Freeland u ponedeljak prilikom predstavljanja jesenjeg izveštaja o stanju u privredi.

Postojeći sistem svaljuje teret poreza na kanadske potrošače koji ga plaćaju kroz PDV, rekla je kanadska ministarka.

To stranim digitalnim korporacijama osigurava nepravednu prednost i smanjuje konkurentnost kanadskih kompanija“, dodala je Freeland.

Očekuje se da će novi porez pogoditi kompanije, uključujući Google-ovu matičnu kompaniju Alphabet i Apple, kao i platforme za prenos video i audio zapisa kao što su Spotify i Netflix.

Digitalne prodajne platforme, uključujući trgovine aplikacija, plaćaće porez na promet robom i uslugama od jula iduće godine, pokazuje predlog kanadske vlade.

Očekuje se da će izmena u budžet u pet godina doneti 1,2 milijarde kanadskih dolara.

Vlada je u izveštaju skicirala i druge krupne mere koje bi trebale da pomognu privredi da prevaziđu pad uzrokovan pandemijom korona virusa, uključujući kratkoročne pakete podsticaja u vrednosti od 70 do 100 milijardi kanadskih dolara tokom otprilike tri godine.

Izvor: Hina

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.