Kako su poslovale najveće hrvatske TV kuće i kolika im je gledanost

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 11.Sep.2018, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su poslovale najveće hrvatske TV kuće i kolika im je gledanost

Nakon što je od svog osnivanja 2010.godine konstantno poslovala s ogromnim minusom, koji je u nekim poslovnim godinama dostizao sumu i od 22 miliona kuna, a 2016 je gubitak bio 4,4 miliona kuna, Sportska TV (SPTV) prošle godine je postigla odličan rezultat – prihod, koji je inače stalno varirao oko četiri miliona kuna, narastao je na čak 17,4 miliona, a ostvarena je i neto dobit od osam miliona kuna.

S takvim rezultatom, SPTV se po prihodima našla na četvrtom mesto, a po dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << na trećem mesto među svim hrvatskim TV kućama s koncesijom Agencije za elektronske medije (AEM). Glavni inicijator osnivanja i finansijer SPTV je Hrvatski olimpijski odbor (HOO), koji je samo lani za „programe promocije sporta putem medija“ uplatio 3,9 miliona kuna. Kako poslovni.hr saznaje u HOO, planirani iznos za SPTV u 2018 je četiri miliona kuna, a do sada su svojoj televiziji prebacili 26,2 miliona kuna. Takođe, SPTV ima finansijsku podršku i od Olimpijske solidarnosti MOO-a za posebne programe na SPTV, odakle je od 2011 do danas HOO-u ukupno uplaćeno 5,4 miliona kuna. Na pitanje iz kojih je izvora došao ostatak prihoda, na SPTV kažu kako, osim iz budžeta HOO-a i Olimpijske solidarnosti, prihodi dolaze iz saradnje s drugim emiterima, te iz raznih ugovornih emisija i programa. Direktor SPTV-a Petar Čavlović kaže: „SPTV u 2017 ima znatan trend rasta gledanosti koji se nastavlja i u ovoj godini.

Prema merenju od strane AGB Nielsena u julu 2018., SPTV je deseta televizija po gledanosti u RH, a zanimljivim programom vraća se interes oglašivača i agencija. SPTV je jedina nacionalna televizija na kojoj je moguće videti i promovisati sve vrste hrvatskog sporta i sporista od lokalnog, županijskog i nacionalnog nivoa tako da je jasan interes hrvatskih kompanija za oglašavanje na SPTV-u. Uspešno se oporavljamo. Sada imamo emisiju s Hrvatskom lutrijom. Sve je to rezultati restrukturiranja započetog još 2013, verujem u nastavak dobrog trenda i sigurno ćemo i ovu godinu završiti u plusu“.

Teška godina za tržište oglašavanja

Iako s javne TV poslovni.hr nije dobio odgovore na pitanja, iz njihovih ranijih saopštenja saznaje da će se taj novac „iskoristiti isključivo za podmirenje gubitaka prenetih iz prethodnih godina koji su krajem 2017 iznosili 550 miliona kuna„. Druga je po prihodima lani bila Nova TV, koja ima i kanal Doma TV. Prošle godine su prihodovali 391,4 miliona kuna i ostvarili dobit od 26,5 miliona. Treći je RTL, sa svoja tri programa. Iako je po podacima portala Poslovna Hrvatska toj kući prihod pao sa 311,5 na 303,9 miliona kuna, a dobit sa 11,5 na 4,5 miliona kuna, na RTL-u su zadovoljni brojkama. „Iako je 2017 bila teška godina za tržište oglašavanja, RTL Hrvatska je imala dobre rezultate.“

„Rast je nastavljen na svim poljima, gledanost, online posećenost, te prihod koji je bio 40 miliona evra, upoređujući s 2016, kada je bio 38 miliona. Procene pokazuje da je tržište oglašavanja u porastu za oko pet posto u prvoj polovini ove godine. Ako uporedimo prihode RTL-a u prvoj polovini godine koji su bili 21 milion evra s prvom polovinom 2017 kad su bili 17 miliona, možemo reći da smo rasli u većem postotku od tržišta„, rečeno je na RTL-u. Uočljiva je disproporcija u broju zaposlenih pojedinih televizija. Po podacima Poslovne Hrvatske, HRT – gde doduše spada i Hrvatski radio – ima 2781 zaposlenih, Nova tv zapošljava njih 324, RTL ima 261 zaposlenih, a SPTV svega 11. Gledano po prihodima, od petog mesta nadalje uglavnom su lokalne televizije.

Na devetom je mestu Z1, lokalna televizija koja je vlasnički godinama prelazila iz ruke u ruku, da bi je lani kupio trgovačka lanac Pevec želeći, kako je rečeno prilikom zadnje promene vlasništva, „učestvovati u oblikovanju televizijskog programskog sadržaja, svesni da je to jedan od najjačih komunikacijskih kanala za informisanje kupaca„. Iako je lani prihod Z1 televizije pao sa 9,1 na 7,8 miliona kuna, a dobit je smanjena sa 1,5 miliona na 187.000 kuna, u Pevecu su ipak zadovoljni svojom akvizicijom. „Od trenutka preuzimanja Z1 beleži poslovni rast, a koji pripisujemo značajnim sinergijskim efektima ostvarenim kroz saradnju u oglašavanju i produkciji marketinških materijala za našu kompaniju.“

Pozitivno poslovanje u potpunosti opravdava investiciju, koja će se za Pevec d.d. isplatiti u roku četiri do pet godina. S obzirom na to da se radi o najgledanijoj regionalnoj televiziji, a Pevec u Zagrebu ima čak pet centara, te s obzirom na činjenicu da se Z1 i nacionalno emituje putem IPTV kanala, sigurni smo da oglašavanje doprinosi našim rezultatima jer se i dalje radi o mediju koji ima najveći doseg„, rečeno je. U Pevecu su rekli i da su u Z1 od trenutka preuzimanja uložili oko četiri miliona kuna i to u tehničko opremanje i modernizaciju, a zaposlili su i 12 novih ljudi. Upitani za planove u 2018,. u Pevecu kažu – „ovo je prva godina koju direktor Z1 televizije Nenad Bračun uz glavnu urednicu Mirelu Matković radi u potpunosti te ćemo na kraju godine znati tačne finansijske podatke. Strateški je cilj dobiti zatraženo proširenje koncesijskog područja, što bi značilo dosta promena u programskoj šemi„.

Nezadovoljni merenjem gledanosti

Među prvih deset televizija po prihodima ovog puta nisu ušli VTV (5,1 miliona kuna prihoda), STV (4,6 miliona), TV Nova Pula (4,3 miliona), Televizija Jadran (4,3 miliona), Laudato TV (tri miliona), Televizija Dalmacija (2,8 miliona kuna)… Denis Mikolić, vlasnik TV Nove iz Pule i predsednik Nacionalnog udruženja televizija (NUT), udruženja lokalnih TV stanica, čije su članice udruženje televizije s koncesijom na lokalnom i regionalnom nivou, kaže kako su lani lokalne TV stanice prihodovale od marketinga oko 80 miliona kuna.

Lokalci su dobili i 15 miliona kuna iz Fonda za razvoj pluralizma medija. Teško je reći koliko su dobili od lokalne samouprave, jer većina lokalaca dobija ta sredstva na osnovu fakture , pa i to ulazi u onih 80 miliona kuna, dok npr. u Zagrebu ta sredstva dolaze kao sufinansiranje, dakle bez fakture„. Mikolić podseća kako ovih dana započinje s radom radna grupa za hitnim izmenama Zakona o elektronskim medijima, od kojeg lokalne televizije, koje ukupno zapošljavaju oko 500 ljudi, dosta očekuju.

Naravno, naš naglasak je na izmeni raznih grešaka iz sadašnje izmene vezanih za vlasništvo, parafiskalne namete. Lokalne televizije nažalost još uvek teško sklapaju ugovore o oglašavanju na osnovu gledanosti, ne uspevamo da se probijemo do nacionalnih oglašivača čije službe ili agencije ugovore zanivaju na pokazateljima o gledanosti. Na našu žalost, merenja gledanosti kakva se trenutno sprovode nisu verodostojna niti upotrebljiva za lokalne medije, jer je uzorak postavljen na nacionalnom nivo„, kaže Mikolić.

Izvor: poslovni.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.