Kako se zaštititi od OTROVNIH riba, meduza... na moru

Izvor: Mondo, 22.Jul.2019, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zaštititi od OTROVNIH riba, meduza... na moru

Poslednjih godina na Mediteranu i u Jadranskom moru pojavile su se i neke otrovne vrste morskih stvorenja kojih ranije nije bilo u ovim vodama. Evo šta treba da radite ako dožviite neprijatan "susret", iako većina nije opasna po život.

Sve one koji su planirali da provedu odmor na nekom od omiljenih letovališta na Jadranu i Mediteranu zabrinule su vesti da je dečak iz Srbije izbegao teže posledice samo zbog brze intervencije lekara, nakon što je u Paralij nagazio otrovnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ribu u plićaku. Potreban je oprez ali nema mesta panici, navodi profesor Biološkog fakulteta Predrag Janaćković.

Predrag Janaćković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da nema potrebe za strahom i panikom, da su slučajevi uboda otrovnih riba veoma retki jer sva te životinje beže pod naletom turista.

Janaćković navodi da se na Jadranu i na području Mediterana mogu sresti "riba pauk, riba lav, bežmeka, koja krije otrovne bodlje na škržnom poklopcu, murina helena, ali i nova vrsta koja se od skoro nalazi u Jadranu, po imenu fugu riba lopta, vatreni crv...

Opasna "riba pauk" i nepodnošljiv bol

Janaćković navodi da riba pauk, upravo ona koja je ubola dečaka iz Srbije, živi na području čitavog Mediterana, ali i na Jadranu.

"U pitanju je riba koja se uglavnom krije, veoma je mala oko pet, šest centimetara, duguljastog i pljosnatog je oblika sa crnim pegicama po telu. Na leđnoj starani ima bodlju koja je u vezi sa otrovnom žlezdom koja produkuje taj neurotoksin", objašnjava profesor.

Dodaje da je ova vrsta ribe suštinski opasna, ali da teže posledice može izazvati samo ako je neko alergičan na taj otrov.

Turistima savetuje da ukoliko dođe do uboda, deo tela na koji je nastao ubod stave u topao pesak ili što topliju vodu do nekih 45 stepeni.

"Prvu stvar koju treba da uradite je da izvučete bodlju ukoliko je ima i nakon toga deo tela na kojem je došlo do uboda stavite u topao pesak ili što topliju vodu do nekih 45 stepeni. Otrov je termolabilan i toplota ga neutrališe. Ako to uspete, bol nestaje. Ova vrsta ribe suštinski je opasna samo ako je neko alergičan i tu su potrebne ozbiljnije intervencije lekara što pre", objašnjava Janaćković.

Savetuje turistima da prilikom uboda ostanu pribrani i da zatraže lekarsku pomoć što pre kako bi eventualno primili injekciju protiv alergije ili antibiotik ako lekar proceni da je potrebno.

Riba lav lepa i opasna

Janaćković navodi da pored ribe pauka u Sredozemnom moru možemo sresti i ribu lava koja je, kako kaže, nastanjena u Indijskom okeanu, Pacifiku i Crvenom moru ali da one, preko Sueckog kanala stižu u Sredozemno more gde postaju jedna od najinvazivnijih vrsta u celom Mediteranu.

Ističe da i ubod ove ribe stvara nesnosan bol.

Dodaje da ova vrsta ribe zbog svoje lepote nikog ne ostavlja ravnodušnim ali ističe da se ne sme dodirivati golim rukama.

Vatreni crv

Dodaje da se u poslednje vreme u vodama Jadrana može sresti jedna nova životinja - vatreni crv, koja po svom telu ima puno otrovnih čekinja koje mogu da izazovu peckanje koje traje i nekoliko sati.

Savetuje da u slučaju dodira sa njim, mesto uboda isperete sirćem ili alkoholom.

Meduze

Profesor navodi da na popularnim letovalištima možete doći i u kontakt sa meduzama.

"Ona pravi opekotinu pomoću žarećih ćelija, kojima su pokriveni njeni pipci. Te ćelije ubrizgavaju otrov u telo čoveka, izazivajući oštar bol i žarenje. Nisu sve otrovne, ali svakako je potrebno izbegavati ih i ne proveravati njihovu opasnost", objašnjava Janaćković.

Dodaje da posle "ujeda" meduza mesto žarenja treba ispirati isključivo morskom vodom, nikako slatkom jer ona, kako kaže, može pogoršati simptome. Za ispiranje su pogodni i vino, rakija ili sirćetna kiselina (tečnosti koje sadrže metil alkohol).

Profesor ističe da se u toplijim krajevima vegetacija znatno razlikuje od ove u Srbiji, i da ima opasnih biljaka koje mogu biti opasne po život.

Savetuje turistima da nepoznate biljke ne dodiruju ali i da ne konzumiraju nepoznate plodove.

Ovo je BOLNO, ali ima rešenja: Šta ako nagazite na ježa

View this post on Instagram

Idete na more? Svakome se može dogoditi da na stijenama naiđe na morskog ježa. Ukoliko stanete stopalom na njega, bodlje mogu ući duboko pod kožu. Kako ne biste dugo patili i kako biste spriječili da vam jež upropasti odmor, evo nekoliko savjeta kako da reagujete u toj situaciji. ️

A post shared by MONDO Crna Gora (@mondo_cg) on Jul 21, 2019 at 2:05am PDT

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.