Iz materice MRTVOG donora u SAD rođena prva ZDRAVA BEBA

Izvor: Mondo, 10.Jul.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz materice MRTVOG donora u SAD rođena prva ZDRAVA BEBA

U Klivlendu rođena prva beba zahvaljujući transplantaciji materice sa mrtvog donora.

Beba rođena u Kivlendu u Americi je prva koja je rođena nakon što je majci urađena transplantacija materice sa kadaveričnog donora.

Transplantacije materice rade se već neko vreme, i ova procedura daje odlične rezultate, a jedna je udađena i kod nas u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, u martu 2017. godine.

USPEH: Prva transplantacija materice u Srbiji
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Ali, ova beba rođena u junu u Klivlendu je jedinstvena, pošto je to prvi put da je nakon transplantacije sa preminulog donora rođeno zdravo dete. Ova vrsta transplantacija do sada se radila uglavnom zahvaljujući prijateljicama ili rođakama žena kojima je bila potrebna materice, a koje nisu planirale da imaju više dece.

Ovaj slučaj pruža nadu za mnoge žene, pošto se procenjuje da je jedna od 500 žena na svetu neplodna zbog problema sa matericom.

Mama ove bebe je u tridesetim godinama, i učestvovala je u studiji koja je rađena u bolnici u Ohaju, tokom koje su naučnici proučavali desetak slučajeva žena te starosne grupe koje su rođene bez materice, prenosi "Dejli mejl".

Trudna prva Srpkinja kojoj je presađena materica

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.