Intervju: Mi smo se za budućnost spremili – ALMA QUATTRO i TAQOO

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 17.Dec.2018, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervju: Mi smo se za budućnost spremili – ALMA QUATTRO i TAQOO

Pod sloganom “mreža svih nas”, TAQOO kao potpuno nov medij sa sopstvenim pipeline-om i infrastrukturom, uspešno radi godinu dana. Možete li nam reći šta je zapravo TAQOO?

Gorica Mijović (TAQ): TAQOO je digitalna OOH mreža oglašavanja koja funkcioniše putem Wi-Fi mreže na preko 120 punktova u Beogradu (90 autobuskih stajališta, 21 CoffeeDream lokacija i 12 pozicija u Knez Mihailovoj ulici). TAQOO građanima omogućava otvoren pristup brzom i besplatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << internetu, dok oglašivačima omogućava serviranje full screen targetiranog oglasa prilikom prijavljivanja na mrežu, pri čemu se broji i kupuje TrueView. TrueView obuhvata isporuku oglasa na mobilnim uređajima korisnika praćenih nizom interakcija: plasman full screen prikaz oglasa + click + engagement + traffic redirrection na sajt oglašivača. U TAQOO bazi trenutno postoji 1,8 miliona unikatnih posetilaca od kojih se na mesečnom nivou između 500000 – 600000 redovno povezuje na TAQOO mrežu.

Alma Quattro je vodeći provajder na tržištu OOH oglašavanja u Srbiji, najstarijeg kanala komunikacije. Iz strateške perspektive posmatrano, kako vidite mogućnosti koje otvara jedan potpuno nov kanal komunikacije i kako se on uvezuje u širi sistem spoljnog oglašavanja?

Sanja Pešić (Alma Quattro): OOH je jednostavan i nije se značajno promenio u zadnjih 100 godina. Tehnološki jeste, ali njegov koncept je isti. Međutim, kako stvari stoje, granice između kanala komunikacije su sve tanje i tanje. Vi ne možete više da odredite da li je nešto digital a na ulici je, ili OOH a nalazi se u džepu vašeg kaputa.

TAQOO nije digitalni OOH, već digitalna mogućnost da na osnovu lokacije možete da dobijete oglas na vašem dlanu.

U našem poslu su bitne 3 ključne stvari: lokacija, lokacija, lokacija. TAQOO se potpuno uklopio u sliku OOH kao added value onoga što već radimo. Kada se uzme u obzir da je Netflix od oglašivača postao vlasnik OOH medija, jasno je da potencijal ne leži u izboru između vrsta medija, već u njihovom međusobnom uvezivanju.

Kosanče Dimitrijević (Alma Quattro):

Mi smo na vreme shvatili koji bi mogao biti suštinski pravac razvoja u OOH. Razvoj OOH nije vezan isključivo za tehnološki razvoj medija i njihovu digitalizaciju. Pravi razvoj je posledica digitalniog načina života, tj. digitalnog načina razmišljanja.

Naravno kritizeri bi rekli, “DA” ovo je prvenstveno vezano za milenialse i one koji tek dolaze. Pa da, zar oni koji tek dolaze i koji će obeležiti budućnost, nisu prava budućnost? Zar to nije pravi razvoj? Zašto? Pa jednostavno, oni u svojim glavama ili nisu nikada bili, ili su sve manje analogni. Misle i delaju digitalno u svim sverama života, kako u radu, međusobnoj komunikaciji, planiranju tako i u sferi zabave, ne odvajajući se od svojih mobilnih telefona, tableta ili nekog drugog mobilnog uređaja. E tu zapravo leži pravi OOH razvoj. Mi danas provedemo u proseku preko tri sata na svom mobilnom telefonu, i u većini slučajeva van kuće. Studije u SAD kažu da ova integracija izvedena na pravi način povećava reach za 316%. Sinergija između tradicionalnog OOH medija i vašeg ličnog medija je budućnost, a mi smo se na vreme za nju spremili, tj. već smo u budućnosti.

Kao što je Abraham Linkoln govorio: “Dajte mi šest sati da isečem drvo i utrošiću prva četiri oštreći sekiru.” Naša sekira je već itekako oštra.

Šta je kompetitivna prednost TAQOO mreže u odnosu na klikove i impresije koje su predmet zakupa u digitalnom oglašavanju?

Gorica Mijović (TAQ): Tri komponente bih navela. Prvo, garantovan value for money preko nove valute TrueView koja pomera granice na tržištu na kom su ljudi navikli na klik, impresiju i lajk. TrueView je rezultat više akcija i to: “video sam”, “kliknuo sam”, “pročitao sam”, “odgovorio sam na pitanje” i “redirektovao sam se na sajt”. Kvalitet TAQOO kanala je daleko veći jer se dešava niz aktivnosti koje na pouzdan način proveravaju da li je osoba robot od prostog čekiranja opcije. Interaktivnost ili click through u smislu interakcije na TAQOO oglasu je preko 90% na nivou cele mreže. Ono što je jako bitno je da korisnik nije online dok ne prođe kroz celu interakciju. Na našim prostorima se retko kao cilj digitalne kampanje postavljaju klikovi jer su jednostavno preskupi, sa minimalnom cenom od 1 ili 2 $ po kliku. True View je daleko pristupačniji, sa maksimalnom cenom 30 centi po kliku.

Drugo, potpuno “čista” baza podataka koju za sada čini oko 1,8 miliona unikatnih korisnika. Bazu smo prikupili isključivo koristeći naš medij. Ne koristimo third party data jer znamo da je u svetu za Facebook dat sinonim garbage data. Da ilustrujem, u Engleskoj, preko 20% profila su kućnii ljubimci, pre svega mačke. Za razliku od Facebook-a, mi znamo da je naš korisnik zaista jedan korisnik. Jednom zagađena baza ne može da se “očisti”. Onog trenutka kada firma to uradi, može da stavi katanac na vrata, i to je nešto što će firmama postati jasno u budućnosti. Naša očekivanja su da faza rasta tek sledi.

Treće, sigurnost korisnika. Svi podaci su naši, i oko njih vezujemo dodatne podatke koje prikupimo u nasoj bazi. Klijenti ne dobijaju raw podatke, a korisnici su anonimni. Ne prikupljamo imena, brojeve telefona i email adrese, tako da naš rad nije podložan GDPR-u, ali podaci su dodatno enkriptovani tako da se ne mogu identifikovati bez ključeva i našeg načina rada.

Bogastvo naše firme nije u broju oglašivača niti u novcu koji obrćemo, već u korisnicima i njihovoj sigurnosti.

Srbija je tržište na kom je programatik u povoju, a između TAQOO i programatika postoji određena paralela jer se ipak radi o digitalnom zakupu oglasa. Šta ih razlikuje?

Gorica Mijović (TAQ): Što ste tiče programatika, postoje 2 osnovna izazova. Prvi je da mora da bude intuitivan za upotrebu jer niko nema vremena da uči kako da koristi još jednu aplikaciju. Mi smo taj problem otklonili tako što smo koristili material design, nalik na Google, kako bismo maksimalno facilirali prelazak na platformu. Naš cilj je bio da “i naša baka mora da zna da zakupi i postavi oglas”.

Drugi izazov je poslednji korak, tj. naplata, jer banke u našoj zemlji nisu omogućile payment processing. To je nešto na šta mi ne možemo da utičemo. Nedostaje taj poslednji korak.

Omogućili smo da u četiri koraka se sve završi: bukiraš medijski prostor, dizajniraš oglas, targetiraš i objaviš. Ono što je dobra praksa na zapadu i što smo omogućili je da klijent postavi svoju tracking skriptu, gde na svojoj strani prati da li smo zaista isporučili oglas. Transparentnost i fiksni troškovi su nešto što je klijentima jako važno.

Autor: Redakcija

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.