[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2021] MCCANN SARAJEVO: „Jednaki pred zakonom” za Sarajevski otvoreni centar

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 05.Jul.2022, 16:37

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2021] MCCANN SARAJEVO: „Jednaki pred zakonom” za Sarajevski otvoreni centar

IDEJA I NJENI EFEKTI. Iako sastavni deo bosanskohercegovačkog društva, istopolne zajednice u Bosni i Hercegovini još uvek su nevidljive pred zakonom. Na taj način su im uskraćena brojna ekonomska i socijalna prava. Diskriminacija se ogleda u nizu svakodnevnih životnih pitanja i situacija. Kako bi ukazali na to koja su sve prava istopolnim parovima u BiH uskraćena, a podrazumevana za heteroseksualne bračne i vanbračne parove, Sarajevski otvoreni centar – SOC u saradnji sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << McCann Sarajevo pokrenuo je kampanju pod nazivom “Jednaki pred zakonom” u cilju ostvarivanja ravnopravnosti svih parova. Kroz lične ispovesti LGBT osoba o kontradiktornostima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu, u kontekstu njihovih zanimanja, SOC želi da podseti nadležne institucije na njihovu obavezu donošenja zakona kojim će biti regulisana prava LGBT osoba u životnim zajednicama u FBiH i koji bi bio jednak za sve.

BRIF:

Podizanje javne svesti o potrebi donošenja zakona o životnim zajednicama osoba istog pola u BiH.

REŠENJE:

Serijalom ličnih priča osoba koje žive u istopolnim zajednicama, iz perspektive njihovih zanimanja odnosno poslove kojima se bave a kroz koje pomažu drugima da ostvare svoja prava, ističu se kontradiktornosti društva u kojem živimo i govori o nejednakosti pred zakonom.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. REALIZACIJA: Na Facebook, Instagram i LinkedIn stranicama nevladine organizacije Sarajevski otvoreni centar, koja se bavi unapređivanjem ljudskih prava, posebno položaja i ljudskih prava žena i pripadnika LGBT populacije u Bosni i Hercegovini, tokom kampanje objavljivane su fotografije, vizuali i videa. Ovim dirljivim izjavama osoba koje žive u istopolnim zajednicama, a koje su po zanimanju pravnici, veterinari, književnici, prevodioci, umetnici i slično, ukazali su na svoj neravnopravan položaj u bosanskohercegovačkom društvu. Gostovanjima u medijima i putem medijskih članaka javnost je bliže upoznata sa problemima sa kojima se susreću pripadnici LGBT zajednice, kao i predlozima zakonske regulative života u istopolnim zajednicama čijom implementacijom se ni na koji način ne ugrožavaju prava drugih građana i građanki, a LGBT osobama obezbeđuju ljudska prava i dostojanstvo.

PROJEKTNI TIM.

Edin Bešlić, Creative Lead

Amra Jusović Alihodžić, Creative Project Manager

Dževad Pejdah, AV Manager

Alena Kulenović Delić, PR Director

Alma Brdarić, Digital Account Manager

Nadina Tanović Borovina, Digital Media Specialist

Priredila: Snežana Milić

Izvor: McCann Sarajevo

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.