Holandska ministarka protiv igračaka koje potvrđuju društveno nametnutu rodnu ulogu

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Sep.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandska ministarka protiv igračaka koje potvrđuju društveno nametnutu rodnu ulogu

Ministarka je uputila poziv fabrikantima dečijih igračaka da kritički pogledaju svoje proizvode.

Ova inicijativa holandske ministarke usledila je u trenutku kada je u Francuskoj na snagu stupila nova politika po kojoj igračke za decu moraju biti rodno neutralne.

Tako će iz francuskih prodavnica igračaka nestati posebna odeljenja za dečake i devojčice, a uvodi se i zabrana odvojenog reklamiranje igračaka za devojčice ili dečake. Pored toga, od sledeće godine, prodavci >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << ne smeju da pitaju kupce za pol deteta kome je igračka namenjena.

Najavljeni planovi holandske ministarke Van Engelshoven imaju za cilj borbu protiv stereotipa i predrasuda jer, kako je navela, i u Holandiji su širom zastupljene reklame za igračke za decu koje se zasnivaju na stereoipima o rodnim ulogama, poput brižnih devojčica i preduzimljivih dečaka spremnih za avanturu.

Holandsko Ministarstvo obrazovanja, kulture i nauke već vodi razgovore sa izdavačima o prestanku upotrebe stereotipa u školskim knjigama.

Izvor: Tanjug

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.