Zašto je Grinpis zauzeo brod sa Folksvagenima?

Izvor: Mondo, 21.Sep.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je "Grinpis" zauzeo brod sa "Folksvagenima"?

Aktivisti organizacije "Grinpis" popeli su se na teretni brod koji pevozi automobile kompanije "Folksvagen".

Foto: screenshot/Facebook Grinpis protiv Folksvagena: Aktivistu su uzeli klučeve i lepili nalepnice na motore automobila

Aktivisti "Grinpisa" su čamcima i kajacima došli do teretnog broda, koji je bio na ulazu u Temzu, kako bi sprečili isporuku "Folksvagen" (VW) automobila, u okviru protesta zbog zagađivanja vazduha.

Rekli su da se neće povući >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dok proizvođač ne obeća da će okrenuti brod i vratiti "toksične automobile nazad u Nemačku".

Demonstranti su razvili veliki transparent, preko vrata za istovar, na kojem je slika deteta sa maskom i porukom: "Odbacite dizel". Reč je o devojčici Sefi Ruan koja ima problema sa disanjem. Po rečima "Grinpisa", ona predstavlja svu decu na koje utiče zagađene vazduha.

Istovremeno, više od 40 volontera je ušlo u parking luke Širnes, koja je i finalna destinacija tovara, gde se nalazi nekoliko hiljada automobila VW grupacije, koja čekaju distibuciju širom Velike Britanije.

Oni su počeli da uzimaju ključeve automobila i da na motore stavljaju nalepnice sa porukama više od 8.000 ljudi, od kojih su mnogi i sami vlasnici vozila, pozivajući VW da odustane od dizel motora, za koje tvrde da su odgovorni za 80 posto zagađena vazduha u britanskim gradovima.

"Folksvagen" se našao na stubu srama kada se septembra 2015. saznalo da je lažirao rezultate na 11 miliona automobila sa dizel motorima u vezi sa emisijom toksičnih gasova, posebno azotnih isparenja.

Test program, koji je sproveden prošle godine, dokazao je da moderni dizel automobili ispuštaju šest puta više azotnih oksida u atmosferu, u odnosu na laboratorijske rezultate.

"Grinpis" je celu akciju prenosio putem Facebooka:

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.