Google spreman da plati medijima milijardu dolara za sadržaj

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 02.Okt.2020, 14:41

Google spreman da plati medijima milijardu dolara za sadržaj

Google planira da u naredne tri godine plati medijima milijardu dolara za sadržaj, rekao je u četvrtak izvršni direktor Sundar Pinchai, popuštajući pritisku medijskih kompanija

Izdavači se već dugo bore sa najpopularnijim svetskim internet pretraživačem, tvrdeći da mora da im plati za korišćenje sadržaja. Najglasnije su među njima evropske medijske grupe.

Pichai je u četvrtak najavio novi proizvod, Google News Showcase, koji će prvo predstaviti u Nemačkoj, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << potpisanog sporazuma o plaćanju sadržaja s nekoliko medija, uključujući Der Spiegel, Stern i Die Zeit.

Sledi predstavljanje Google News Showcasea u Belgiji, Indiji, Holandiji i drugim zemljama.

Interesovanje je pokazalo oko 200 izdavača iz Argentine, Australije, Britanije, Brazila, Kanade i Nemačke a Google je već potpisao sporazum o plaćanju sadržaja s brazilskim Folha de S. Paulon, Bandom i Infobaeom.

Prema ovoj finansijskoj obvezi, našoj najvećoj do sada, izdavačima ćemo platiti kreiranje i uređivanje visokokvalitetnog sadržaja za različite vrste internet vesti„, naveo je Pichai na blogu.

Pristup se razlikuje od naših ostalih vesti jer se oslanja na uredničke odluke pojedinih izdavača koje će priče pokazati čitaocima i kako će ih predstaviti„, rekao je Pichai.

Proizvod se temelji na ugovoru o licencama, sklopljenom u junu s medijskim grupama u Australiji, Brazilu i Nemačkoj, koji je izazvao tek ravnodušan odgovor Evropskog veća izdavača.

Reakcija Evropskog veća izdavača na junski sporazum bila je mlaka a u Francuskoj su ga žestoko kritikovali.

Google trenutno pregovara s francuskim izdavačima, a na teškoće je naišao i u Australiji, koja želi da ga prisili da deli prihode od oglašavanja s medijskim kompanijama, navodi Reuters.

Najava sporazuma s medijima razljutila je neke internet izdavače, poput stranica s vremenskim prognozama i receptima, koji tvrde da Google šteti njihovim prihodima.

Izvor: Hina

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.