Google i evropski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Sep.2022, 18:42

Google i evropski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i drugi veliki evropski operateri već dugo upozoravaju da tehnološki divovi besplatno koriste njihove mreže i imaju ogroman udeo u prometu pa bi trebali da preuzmu i deo troškova.

Evropska komisija planira u idućim mesecima od tehnološkog i telekomunikacijskog sektora da prikuplja povratne informacije o tom pitanju i potom predstavi zakonski predlog.

Šef Google odeljenja za Evropu i Bliski istok Matt Brittin podseća da je ideja o >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << deljenju troškova iznesena pre više od 10 godina i tvrdi da bi mogla narušiti načelo mrežne neutralnosti u Evropi.

Uvođenje načela ‘pošiljalac plaća’ nije nova ideja, a poništilo bi brojna načela otvorenog interneta„, smatra Brittin, prema tekstu govora koji će održati na konferenciji u organizaciji lobističkog udruženja za telekomunikacije ETNO.

Argumenti su slični onima koje smo čuli pre 10 i više godina i ne vidimo nove podatke koji bi promenili stanje„, stoji u tekstu njegovog govora.

To bi „moglo imati negativan uticaj na potrošače, posebno u vreme povećanja cena“, rekao je Britin, citirajući izveštaj panevropske potrošačke grupe BEUC u kojem se navode takve zabrinutosti.

Google je dao svoj doprinos i pomogao telekomunikacijskim kompanijama da budu efikasnije, preuzimajući prenos podataka gotovo na čitavoj relaciji i ulažući milijune evra u infrastrukturu.

U 2021. uložili smo u sklopu kapitalnih izdataka više od 23 milijarde evra, a veliki deo iznosa bio je usmeren u infrastrukturu„, rekao je Brittin.

To uključuje šest velikih centara podataka u Evropi, 20 podmorskih kablova širom sveta, sa pet u Evropi, i keš memorije za skladištenje digitalnog sadržaja unutar lokalnih mreža na 20 lokacija u Evropi.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.