Egipatski arheolozi otkrili statuu faraona Amenhotepa III

Izvor: Politika, 04.Nov.2010, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski arheolozi otkrili statuu faraona Amenhotepa III

KAIRO – Egipatski arheolozi otkrili su danas, u okviru antičkog grada Luksora, statuu od crvenog granita faraona Amenhotepa III, koji je vladao pre skoro 3.400 godina.

Za sada je otkopan samo gornji deo statue, na kojoj se vidi moćni faraon zajedno sa bogom sunca Re-Horaktijem, koji ima glavu jastreba, javila je agencija AP.

Statua na najbolji način predstavlja umešnost zanatlija starog Egipta, istakao je načelnik za antikvitete kairskog muzeja Zahi Havas.

Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je otkriće egipatskih arheologa koji su radili na rutinskom iskopavanju u oblasti grada Luksora, na zapadnoj obali Nila.

Amenhotep III je deda čuvenog dečaka-faraona Tutankamona, čija je grobnica otkrivena sa celokupnim blagom, uključujući i mumiju faraona sa zlatnom posmrtnom maskom, koja je izložena u muzeju u Kairu.

Tanjug

objavljeno: 04/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.