Doprinos poslovnog sektora spovođenju Ciljeva održivog razvoja

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 03.Okt.2018, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doprinos poslovnog sektora spovođenju Ciljeva održivog razvoja

Forum za odgovorno poslovanje objavio je publikaciju „Doprinos održivoj budućnosti“ koja izveštava kako su aktivnosti vodećih kompanija u Srbiji usklađene sa Agendom 2030.

Više od polovine članica Foruma za odgovorno poslovanje preduzelo je akcije usmerene na ostvarenje Ciljeva održivog razvoja, a među onima koje kompanije vide kao priorite za svoje angažovanje nalaze se: Cilj 4 koji se odnosi na obrazovanje, Cilj 8 koji je u vezi sa ekonomskim rastom i dostojanstvenim radom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Cilj 3 koji se odnosi na zdravlje i Cilj 12 koji je u vezi sa održivom proizvodnjom i potrošnjom.

Najveći broj kompanija sprovodi aktivosti koje su usmerene na Cilj 4 – Osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovisati doživotno učenje, i to čine kroz razvoj buduće radne snage, usavršavanje zaposlenih i osnaživanje dobavljača. Samo u toku prethodne godine, 5.248 mladih prošlo je kroz programe usmerene na smanjivanje jaza između potrebnih i postojećih znanja na tržištu rada, dok istovremeno 65% kompanija ima programe osnaživanja mladih koji su zasnovani na mentorskoj podršci iskusnih kolega. U kompanijama članicama Foruma za odgovorno poslovanje, 93% zaposlenih je u proseku obuhvaćeno nekim vidom obuke, dok je prosečno 23 sati obuke prošao svaki zaposleni.

Kreiranje radnih mesta poštujući ljudska prava i prava radnika jeste najbolji način na koji biznis podržava ekonomski rast što je u direktnoj vezi sa Ciljem 8 – Promovisati inkluzivan i održiv ekonomski rast, zaposlenost i dostojanstven rad za sve. Kompanije takođe utiču na povećanje bruto društvenog proizvoda kroz politike koje favorizuju lokalne dobavljače, a posebno lokalne biznise koje vode ili zapošljavaju pojedince iz ugroženih grupa poput socijalnih preduzeća. Prema izveštaju Foruma za odgovorno poslovanje, u proseku 79% iznosi udeo lokalnih dobavljača u lancu nabavke, a u ugovore o saradnji implementirane su i odredbe koje se odnose na poštovanje etičkih principa.

Jedini potcilj koji je specifičan samo za biznis je 12.6 – Podsticati kompanije, posebno velike i međunarodne, da usvoje održive prakse i da integrišu informacije o održivosti u svoj ciklus izveštavanja. Članice Foruma za odgovorno poslovanje nalaze se među pionirima kada je uvođenje ove prakse u pitanju. Najveći broj, 88% kompanija izveštava javnost pored finansijskih i o socijalnim, ekološkim aspektima svoga poslovanja. Dodatno, izveštaje o održivosti po međunarodno priznatoj metodologiji GRI (Global Reporting Initiative) u Srbiji izdaju Atlantic grupa, Banca Intesa, Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, Delhaize Srbija, Delta Holding, Erste Banka, Titan Cementara Kosjerić, Vojvođanska banka itd.

Više informacija o tome kako kompanije doprinose društvu možete pogledati u publikaciji

„Doprinos održivoj budućnosti“ koju možete preuzeti OVDE.

__________________________________________________________________________________

Forum za odgovorno poslovanje je mreža vodećih kompanija koje doprinose razvoju zajednice, podstičući razvoj društveno odgovornog poslovanja i uspostavljanje trajnih i stabilnih društveno odgovornih praksi u poslovnom sektoru. Forum predstavlja platformu koja povezuje lidere iz poslovnog sveta s predstavnicima drugih delova društva, podstičući time međusektorski dijalog, saradnju i razmenu dobrih iskustava. Forum razvija praktična i održiva rešenja na sva četiri polja koja čine stubove društveno odgovornog poslovanja: lokalna zajednica, životna sredina, radno okruženje i tržište.

Članice Foruma za odgovorno poslovanje su:

Atlantic grupa, Bambi, Banca Intesa, British American Tobacco, B92, Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, CRH, Delhaize Srbija, Deloitte, Delta Holding, Direct Media, Erste Bank, Eurobank Srbija, GSK, IKEA Srbija, ManpowerGroup, Mercator, NIN, Represent Communication, SAGA, Societe Generale Srbija, Telekom Srbija, Telenor, Titan Cementara Kosjerić, UniCredit Bank, Victoria Group, Vip mobile Srbija i Vojvođanska banka.

Ujedinjene Nacije su u septembru 2015. godine usvojile novu Agendu za održivi razvoj do 2030, uključujući univerzalni skup ciljeva i potciljeva koji će usmeravati buduće akcije i razvojne politike. Ciljevi održivog razvoja, njih ukupno 17 sa 169 pripadajućih potciljeva, nadovezuju se i proširuju na Milenijumske ciljeve donete 2000. godine. Za razliku od Milenijumskih ciljeva, finalnih 17 Ciljeva održivog razvoja nastalo je dugotrajnim konsultativnim procesom, u koji je privatni sektor bio uključen u značajnoj meri. Takođe, novi globalni ciljevi stavljaju mnogo veći akcenat na ulogu korporacija u dostizanju ciljeva i ostvarivanju željene promene.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Raspisan konkurs za Nacionalnu nagradu za volontiranje

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 03.Okt.2018

Volonterski rad jača zajedničke vrednosti i solidarnost u zajednici, povezuje ljude različitih nacionalnih i socijalnih statusa i pruža mogućnost za izgradnju boljeg i inkluzivnijeg društva. Volonterski rad čini razliku u životima ljudi – kako onih kojima je pomoć potrebna, tako i onih koji...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.