Dobro je za razvoj: Mazite bebu što više i što češće

Izvor: Mondo, 01.Jul.2019, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobro je za razvoj: Mazite bebu što više i što češće

I ne obraćajte pažnju na "mnogo ga držiš na rukama, razmazićeš ga" komentare.

Sigurno i vi u okruženju imate nekoga ko vam govori da previše držite bebu na rukama i kako ćete je razmaziti. Takvi komentari mogu da nerviraju roditelje, posebno na početku, kada i niste baš sigurni da li sve radite kako treba, kada su vam hormoni još u haosu i sumnjate u sve što radite, brinete zbog svega.

Elem, dobra vest je da su istraživanja dokazala da držanje bebe ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << samo što nije štetno, već je jako važno za razvoj u prvim danima i ima dugotrajan efekat na zdravlje i razvoj.

Pre samo nekoliko meseci, studija je pokazala da kontakt kože o kožu majke i bebe podstiče mentalni razvoj, viši IQ i snižava stopu agresije. Takođe, kontakt kože o kožu pomaže i da dojenje bude uspešnije.

Studija sprovedena prošle nedelje u Dečjoj bolnici u Ohaju, pokazala je i da prevremeno rođene bebe manje reaguju na dodir. Ali s obzirom na to da su prevremeno rođene bebe koje su bile izložene nežnim dodirima kasnije na njih bolje reagovale nego one koje nisu bile izložene dodirima, naučnici su zaključili da dodir može da ima pozitivan i dugotrajan efekat na te bebe.

"Naša otkrića pokazuju da dodir može da utiče na to kako mozak doživljava dodir, osećaj koji je neophodan za učenje i društveno-emocionalne veze", kaže vodeća autorka studije dr Natali Metre.

Dr Metre je objasnila da se to odnosi na dodire roditelja ili onih koji brinu o deci, a u koje ne spadaju dodiri prilikom menjanja pelena, hranjenja, već direktan kontakt kože o kožu.

Ona je istakla da je ovaj "dodir podrške" kako ga zovu, od ključnog značaja za razvoj bebinog mozga jer je dodir jedno od prvih čula koje se razvija, pre čula vida ili sluha, pa je zbog toga "ključan za komunikaciju u prvim danima novorođenčeta".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.