Izvor: Luftika.rs, 27.Jan.2023, 14:05

Devojčicu s invaliditetom silovao ujak, bolnice širom Poljske odbile da izvrše abortus

Bolnice na severoistoku Poljske odbile su izvršiti abortus silovanoj 14-godišnjoj devojčici s invaliditetom, zbog čega je ona morala putovati preko cele zemlje u glavni grad Varšavu kako bi obavila prekid trudnoće.
Lekari u Poljskoj imaju se pravo pozvati na prigovor savesti u slučaju pobačaja, ali bolnice su dužne obavestiti pacijente gde mogu dobiti zakonski prekid trudnoće. Čini se da se u ovom slučaju to nije dogodilo.
Portparol poljskog ministarstva zdravstva potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je da se lokalne bolnice nisu pridržavale pravila.
O slučaju je prva izvestila Federa, nevladina organizacija koja se bori za seksualna i reproduktivna prava žena. Oni su objavili da je 14-godišnjakinju s intelektualnim teškoćama silovao njen ujak.
Za zločin se doznalo tek kada je devojčica ostala trudna, nakon čega je slučaj prijavljen tužiteljima. Iako je Poljska uvela gotovo potpunu zabranu abortusa 2021, silovanje i incest i dalje su jedna od dve okolnosti u kojima je pobačaj dopušten. Druga je pretnja zdravlju ili životu majke.
Međutim, kada je tetka devojčice zatražila pomoć u Podlaskom vojvodstvu, severoistočnoj pokrajini u kojoj žive, lokalne bolnice su odbile izvršiti pobačaj pozivajući se na prgovor savesti.
Bolnice je nisu niti uputile na lekare koji bi mogli prekinuti trudnoću. To je navelo tetku da kontaktira Federu, koja je zatim organizovala da se devojčica prebaci u bolnicu u Varšavi.
Portparol ministarstva zdravstva Wojciech Andrusiewicz potvrdio je da su bolnice u ovom slučaju „delovale protivno zakonskim odredbama“. – Takav pobačaj treba ili izvršiti ili bolnice trebaju naznačiti mesto gde se takav pobačaj može izvesti – rekao je za TVN.
Paweł Grzesiewski, portparol poverenika za prava pacijenata, takođe je rekao za TVN da se pojedinačni lekari mogu pozvati na prigovor savesti, ali cele bolnice ne mogu. Njegova kancelarija naložila je inspekciju.
Opozicioni političari, međutim, traže izmene zakona o pobačaju, pa čak i ukidanje prigovora savesti.
– Prigovor savesti je varvarski i nehumani zakon koji lekari stalno iskorištavaju. Trebalo bi ga ukinuti – rekla je Katarzyna Kotula, zastupnica Levice (Lewica), druge najveće opozicione grupe u Poljskoj, prenosi Poljska novinska agencija (PAP).
– Mlade devojke pate zbog vaših glupih zakona – rekao je članovima vladajuće nacionalno-konzervativne koalicije još jedan zastupnik levice Paweł Krutul, koji dolazi iz Podlaskog vojvodstva. – Pogledajte kakvu ste sudbinu pripremili Poljakinjama. To je sramota!
Levica je pisala ministru zdravstva Adamu Niedzielskom zahtevajući od njega da objasni „kako je moguće da u 21. veku devojka izložena tako gnusnom zločinu ne može ostvariti svoja prava u svojoj pokrajini“.
Slučaj je komentarisao i Donald Tusk, čelnik najveće opozicione stranke, centrističke Građanske platforme (PO). Rekao je da je to još jedan primer ambijenta koji je stvorila vladajuća koalicija.
Lekari često oklevaju da izvrše abortus zbog straha od pravnih posledica, rekao je, prepuštajući trudnoću žena „tužiteljima ili političarima vladajuće stranke“.
Ukazao je na još jedan zloglasni slučaj iz 2021. godine u kojem je trudnica umrla od septičkog šoka nakon što su lekari čekali da njen fetus, kojemu su dijagnostifikovane teške urođene mane, prvo umre.
Izvor: Index
Sebe nazivaju Marijini ratnici i ima ih na hiljade, a njihovi snimci iz Poljske obilaze svet (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.