Da li algoritmi društvenih mreža preferiraju neprihvatljive sadržaje?

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 16.Jun.2020, 10:38

Da li algoritmi društvenih mreža preferiraju neprihvatljive sadržaje?

Istraživanje je sprovedeno zahvaljujući saradnji korisnika pregledača Firefox na poziv za donaciju podataka koji je AlgorithmWatch objavio 3. marta ove godine.

Instagram, druga najveća evropska društvena mreža, nakon Facebook-a, je marketinški kanal na koji se oslanja mnoštvo kompanija. Na brojnim analiziranim primerima pokazalo se kako platforma preferira fotografije s manje odeće, odnosno fotografije, na primer, u donjem rublju ili kupaćem kostimu. Takve fotografije prema algoritmima >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Instagrama idu na vrh feed-a, tako da oni koji žele da prikažu svoje proizvode pratiocima moraju da se povinuju pravilima Instagrama ako žele da dođu do više pratilaca, odnosno svoje publike i klijenata.

Da bi razumeli kojim je slikama prioritet dao Instagram, Evropska mreža za novinarstvo i AlgorithmWatch je zamolila 26 volontera da instaliraju dodatak za pregledač Firefox i prate odabir sadržaja kreativnih stvaralaca. Odabrana su 37 profesionalaca iz 12 evropskih zemalja (od kojih 14 muškaraca) koji koriste Instagram za oglašavanje brendova ili za sticanje novih klijenata za svoje poslovanje, većinom u sektoru hrane, putovanja, fitnesa, mode ili lepote.

Dodatak automatski otvara početnu stranicu Instagrama u pravilnim intervalima i beleži koji se postovi pojavljuju na vrhu ekrana, pružajući na taj način uvid u ono što Instagram smatra najrelevantnijim za svakog volontera.

Između februara i maja analizirano je 1.737 postova koje su objavili praćeni autori sadržaja, a koji sadrže 2.400 fotografija. 362 ili 21% od tih postova računarski program je prepoznao kao da sadrže slike u bikinijima ili donjem rublju ili muškarce golih prsa. Međutim, u vestima volontera postovi sa takvim slikama činili su 30% svih postova prikazanih s istih naloga (neki su postovi prikazani više puta).

Postovi koji su sadržali slike žena u donjem rublju ili bikiniju imali su 54% veću verovatnoću da će se pojaviti u novinskim feed-ovima volontera. Postovi koji sadrže slike muškaraca s golim grudima imali su verovatnoću prikazivanja od 28%. Suprotno tome, postovi koji prikazuju slike hrane ili krajolika imali su oko 60% manje verovatnoću da će se prikazivati ​​u newsfeed-u.

Sklonost Instagrama prema golotinji možda se ne odnosi na sve korisnike Instagrama, navode oprezno iz AlgorithmWatcha dodajući kako je to bilo očito kod većine volontera u istraživanju. Verovatno je da algoritam Instagrama favorizuje golotinju uopšteno ali u to se ne može imati uvid bez uvida u njegove algoritme. Na pitanje iz AlgorithmWatcha o nalazima istraživanja iz Facebooka su utvrdili kako je „istraživanje manjkavo iz više razloga i da pokazuje nerazumevanje kako Instagram funkcioniše. Postupke u feed-u rangiramo na osnovu sadržaja i naloga za koji ste pokazali interesovanje, a ne prema proizvoljnim faktorima poput prisutnosti kupaćih kostima.”

Bez uvida u algoritme Instagrama i drugih društvenih mreža ostaje opravdana sumnja u neprimereno preferiranje sadržaja koji su na razne načine u suprotnosti s evropskim društvenim vrednostima.

Priredio: Gorden Knezović

Izvor: bug.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.