BrandZ Top 100: Najvredniji svetski brendovi pripadaju tehnološkim kompanijama

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 09.Jul.2020, 14:07

BrandZ Top 100: Najvredniji svetski brendovi pripadaju tehnološkim kompanijama

Najnovija BrandZ lestvica najvrednijih brendova na svetu samo je potvrdila ono što se zna već godinama. Tehnološke kompanije su ubedljivi pobednici i rekorderi.

Tako je na ovoj lestvici, koju objavljuje najveća svetska komunikacijska grupa WPP i njena konsultantska kompanija Kantar, uverljivo prvo mesto zauzeo Amazon s procenjenom vrednošću od gotovo 416 milijardi dolara. Baš kao i prošle godine, sledi ga Apple s 352 milijardi dolara.

Microsoft i Google ove godine su >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << zamenili mesta. Tako je Microsoft na trećem mestu s 326,5 milijardi dolara, dok je Google na 4. mestu s 323,6 milijardi dolara vrednim brendom.

Slede Visa sa upola manjom vrednošću od gotovo 187 milijardi, kineska Alibaba Grupa sa 152,5 milijardi, kineski Tencent sa gotovo 151 milijardom, zatim Facebook sa „samo“ 147 milijardi dolara vrednim brendom.

Među prvih 10 najvrednijih brendova našao se tek jedan brend koji nije iz tehnološke industrije – McDonalds sa vrednošću od gotovo 130 milijardi dolara.

Koliko su ovi brandovi ispred svih ostalih možda najbolje govori činjenica da je Netflix tek na 26. mestu sa vrednošću brenda od nešto manje od 46 milijardi dolara, a Facebookov Instagram na 29. s 41,5 milijardi dolara.

Iako je među popularnijim aplikacijama širom sveta, TikTok kao brend nije toliko vredan. Po prvi put je uvršten na listu Top 100 brandova i to na 79. mestu s vrednošću od gotovo 17 milijardi dolara.

Autori lestvice ističu kako je vrednost brendova u odnosu na prošlu godinu porasla za čak 277 milijardi dolara i ukupno iznosi 5 biliona ukupne vrednosti.

Izvor: Zimo

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.