Bebama je bitna podrška od prvog trenutka FOTO, VIDEO

Izvor: Mondo, 24.Dec.2018, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bebama je bitna podrška od prvog trenutka" FOTO, VIDEO

Naciolnalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji posetila je odeljenje neonatologe u GAK Narodni Front. "Drago mi je da sam sa ostalim donatorima doprinela da se unaprede kapaciteti bolnica u Srbiji".

Naša nekadašnja teniserka i ambasadorka Unicefa Ana Ivanović je zajedno sa prof. dr Željkom Mikovićem v.d. direktora klinike i Ređinom De Dominićis direktorkom Unicefa obišla odeljenje intezivne nege Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" na kojem su smeštene prevremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rođene bebe.

Mali, a VELIKI borci!

Ana je tom prilikom razgovarala sa majkama i podelila sa njima svoje iskustvo vezano za važnost kontakta majke i bebe od prvog trenutka nakon porođaja.

"Znam koliko je meni lično, a i mojoj bebi značilo, što smo imali taj prvi kontakt, koji je neprocenjiv za napredak i uspostavljanje dojenja", rekla je sportiskinja i dodala da se zahvaljuje svima koji su pomogli da se unaprede kapaciteti jedinica za neonatalnu negu i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Ona kaže da je jako srećna što je videla male borce sa roditeljima u zagrljaju, u bliskom dodiru "koža na kožu".

Izvor: MONDO

"Kontakt 'koža na kožu' je od neprocenjivog značaja i za bebu i za majku i za oca na kraju krajeva. Dokazano je da se bebe mnogo brže oporavljaju uz taj kontakt. Posle porođaja, beba kad se stavi na grudi, ona sama počinje da siki, što je bitno za njen imunitet", kaže Ana.

"Mislim da neki put ljudi previde koliko je dojenje bitno. Naravno nije svaka majka u mogućnosti da doji, ali mislim da treba da se trudi koliko god može, jer se dojenjem ostvaruje i bliskost između majke i deteta, koja je važna i za kasniji razvoj."

Podrška odeljenju neonatologije obuhvata fotelje za kontakt "koža na kožu", detektore buke, gnezda u inkubatorima za prevremeno rođene bebe, prekrivače za inkubatore, peškire, kao i opremu za izmazanje i čuvanje majčinog mleka.

Bonus video posvećen Danu prevremeno rođene dece:

Izvor: MONDO

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.