Ameri pišu o ovom srpskom gradu: Iščupan iz bajke

Izvor: Mondo, 20.Avg.2019, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ameri pišu o ovom srpskom gradu: "Iščupan iz bajke"

Američki sajt Daily Beast napisao reportažu o srpskom gradu koji naziva "najčuvanijom svetskom tajnom".

"Dok horde turista čekaju u redu da slikaju Gaudijeve zgrade nove umetnosti u Barseloni, 140.000 srpskih građana žive u najbolje čuvanoj svetskoj tajni, remek delu nove umetnosti koje se zove Subotica" – tako počinje reportaža američkog sajta Daily Beast o Subotici.

Ovaj srpski grad opisan je kao "iščupan sa stranica bajke". Dodajući da Subotica ima šarene >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zgrade koje bi oduševile ljubitelje Instagrama, ističe se i da ovaj grad ipak "nije na mapi ljubitelja putovanja i dizajna, iako se nalazi samo na dva sata vožnje od Beograda".

Daily Beast piše i da je područje oko Subotice naseljeno već 3.000 godina, kao i da se grad prvi put pominje u pisanim dokumentima 1931. godine. Između ostalog, napominju i da je grad menjao naziv više od 200 puta, a da se od 1920. godine nalazio u pet različitih zemalja.

"To što se nalazi na kulturnom raskršću pretvorilo je Suboticu u biser nove umetnosti, pokreta s početka 20. veka koji je imao dekorativni pristup svim aspektima života, uključujući i arhitekturu. Glavna filozofija nove umetnosti bila je da se ulepšaju svakodnevna mesta, a to je vrlo primetno u Subotici", piše ovaj portal.

Pored ostalog, Daily Beast piše da u ovom srpskom gradu postoji 12 građevina nove umetnosti različitih stilova, kao i da se većina uklapa u mađarski stil, prepoznatljiv po upečatljivim bojama, geometrijskim, ali i zaobljenim šarama.

Oni pišu i o sinagogi, navodeći da je druga najveća u Evropi, ali pišu i o zgradi Gradske kuće, kao i zgradu tamošnje štedionice sagrađene 1908. godine.

Uživajte u fotkama Subotice:

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.