ANA TKALAC VERČIČ, Predsednica HUOJ: „Klasična podjela na oglasne, digitalne ili PR agencije postaje zastarjela i nepotrebna“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 20.Feb.2019, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANA TKALAC VERČIČ, Predsednica HUOJ: „Klasična podjela na oglasne, digitalne ili PR agencije postaje zastarjela i nepotrebna“

Kako je za vaše Udruženje protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je HUOJ sproveo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2018 sa radom u 2017, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

– Hrvatska udruga za odnose s javnošću započela je 2018. godinu s novim vodstvom. Već na samom početku mandata konačno smo uspjeli ukinuti zabranu rada agencija za odnose s javnošću u tijelima državne >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << uprave. Ta štetna zabrana tijekom pet godina obilježila je i komunikacijsku struku, ali i način na koji su tijela državne uprave komunicirala sa svojim javnostima. Zato ukidanje zabrane doživljavam kao najznačajniji potez nove uprave.

Najveći napor u 2018. godini uložen je u kreiranje i rebrandiranje godišnje konferencije.

Iako HUOJ-eva konferencija ima dugu tradiciju od 19 uzastopnih godina, bilo je vrijeme za drastične promjene u pristupu i izvedbi. Potpuno smo promijenili koncept, odlučili u prvi plan staviti stručnjake iz različitih profesija, a PR-ovce staviti u ulogu moderatora i facilitatora. Tako smo na konferenciji, odnosno KOMferenciji, slušali odvjetnike, političare, urednike, predsjednike uprava, avanturiste, inženjere i antropologe. PRovci su slušali, postavljali pitanja i učili. Na KOMferenciju je došlo gotovo 500 komunikatora što je dosadašnji rekord.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– HUOJ je neprofitna udruga pojedinaca. Živi prvenstveno od članarina. No članarine nisu dovoljne niti za hladni pogon, a da o nekim dodatnim projektima ni ne govorimo. Primjerice, nakon 7 godina konačno završavamo novi web. Obzirom na to da smo udruga komunikatora, a i da se novi web čeka već godinama, imamo relativno velike ambicije. A velike ambicije znače i velike izdatke. Za takve projekte HUOJ novac mora zaraditi drugim projektima. KOMferencija je važan izvor prihoda za HUOJ. Prvu konferenciju u novom ruhu podržali su brojni članovi, posebno kolege iz korporativnog sektora i agencije. Nadam se da smo opravdali povjerenje i da će podržati i sljedeću.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

Najvažniji trend u komunikacijskoj industriji je da se granice brišu. Klasična podjela na oglasne, digitalne ili PR agencije postaje zastarjela i nepotrebna.

Iako specijalizacija agencija postoji, ona će biti prvenstveno u pristupu klijentima i tematskim područjima rada. Dakle, određene su agencije usmjerene na strateški konzalting, dok druge nude prvenstveno taktičke aktivnosti.

Ono što bih željela vidjeti među (uvjetno rečeno) PR agencijama jest da se prošire u područjima djelovanja i zauzmu neke nove teritorije.

Na primjer, employer branding je hit tema u korporativnom sektoru i nalazi se na granici između PR-a i HR-a. PR agencije trebale bi se pozicionirati kao nositelji područja i ponuditi strateško savjetovanje. Samo širenje obuhvata znanja može pomoći rastu PR industrije.

Koje će značajne projekte i aktivnosti HUOJ sprovesti u 2019. godini?

– Upravo smo u jeku priprema HUOJ-eve godišnje nagrade – Grand PRix. Nagrada se dodjeljuje najboljim PR projektima u protekloj godini, no i najboljoj agenciji te kolegici ili kolegi za doprinos struci. Uz ove nagrade, žiri Grand PRixa dodjeljuje nagradu za najbolju i najlošiju komunikaciju u protekloj godini. Kandidata je puno u obje kategorije. Ove smo godine promijenili pristup dodjeli same nagrade. Želimo tu večer povezati kolege, prikazati najbolje radove, dodijeliti nagrade i na kraju imati dobar tulum. Čim završi Grand Prix počinju pripreme za sljedeću KOMferenciju. Uz HUOJ-eve tekuće projekte poput certificiranja, edukacija, radionica, izrada različitih smjernica, studentskih nagrada i konferencija, imamo pune ruke posla.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.