Veber: Podrška Srbiji ako promeni politiku

Izvor: Politika, 03.Maj.2010, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veber: Podrška Srbiji ako promeni politiku

Berlin – Nemački politikolog Bodo Veber ocenio je da će Nemačka podržati kandidaturu Srbije za članstvo u EU ukoliko Beograd promeni svoju državnu politiku prema Kosovu i izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu.

„Ako Srbija promeni svoju državnu politiku prema Kosovu i izruči Ratka Mladića još ove godine Haškom tribunalu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ni Nemačka u tom slučaju više neće moći da koči Evropsku uniju pri davanju Srbiji statusa kandidata”, rekao je Veber za Dojče vele.

On je podvukao da glavni razlog zbog koga Nemačka neće podržati kandidaturu Srbije leži u nemačkoj unutrašnjoj politici. „Tu je jasna linija, pogotovo s novom vladom od jeseni prošle godine, da se do daljeg neće podržavati proširenje Evropske unije na zapadni Balkan, izuzev Hrvatske”, ocenio je Veber.

Dojče vele ocenjuje da Nemačka neće podržati kandidaturu Srbije za EU, ali ni ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz dva razloga. Prvi razlog je taj što Srbija ne želi da prizna nezavisnost Kosova, a drugi – nedovoljna saradnja s Haškim tribunalom.

Podseća se da, prema poslednjoj odluci nemačkog Ustavnog suda, svaku novu kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji neke zemlje prethodno mora da odobri nemački parlament.

Politikolog Veber je, pred jučerašnju posetu potpredsednika Vlade Srbija Božidara Đelića, rekao da postoji i značajna simbolika u tome što u Nemačku ovoga puta ne dolazi ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

„Ne čudi to što u Berlin ovog puta nije došao ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je svojim nacionalističkim istupima poslednjih meseci prilično udaljio Srbiju od Evropske unije”, ocenio je Veber.

Beta

[objavljeno: 03/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.