Tužilac Grum: Mladićeva ruka u svim zločinima

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac Grum: Mladićeva ruka u svim zločinima

Do trenutka kada su Mladić i njegove trupe ubile hiljade osoba u Srebrenici, oni su već bili dobro uvežbani i efikasni u etničkom čišćenju, kazao je tužilac u uvodnoj reči

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, počelo je juče pred Haškim tribunalom uvodnim rečima tužioca Dermota Gruma. On je na početku izlaganja ocenio da je „Mladićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ruka zajednička u svim zločinima koje su njegove snage počinile nad hiljadama građana BiH samo zato što nisu bili srpske nacionalnosti”.

„Zajedničko tim zločinima jeste i zločinačka namera da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone sa velikog dela teritorije BiH, na koju su lideri bosanskih Srba polagali pravo. Zajednički su im i počinioci, i to što je ruka Mladića vidljiva u svakom od tih zločina”, naglasio je tužilac Grum.

Zločini Mladićevih snaga, zaključio je Grum, na nekim lokacijama dosegli su nivo genocida. Tokom suđenja tužilaštvo će, poslednji put pred Haškim tribunalom, pokušati da dokumentuje i tvrdnju koja nije dokazana ni u jednoj dosadašnjoj presudi bosanskim Srbima, da se zločini koji su se dogodili širom Bosne, a ne samo u Srebrenici, mogu kvalifikovati kao genocid. Taj najteži zločin, prema važećoj optužnici protiv Ratka Mladića, izvršen je i nad Hrvatima.

Tužilac je kao primere naveo progon i ubistva muslimana širom BiH 1992, ubistva hiljade muslimanskih zarobljenika u Srebrenici u leto 1995, streljanje šestorice srebreničkih muškaraca i dečaka u Trnovu i artiljerijski napad na sarajevsku pijacu Markale u avgustu 1995. godine. „Do trenutka kada su Mladić i njegove trupe ubile hiljade u Srebrenici, oni su već bili dobro uvežbani i efikasni u etničkom čišćenju”, kazao je tužilac, dok je general Mladić slušao bezizražajnog lica.

Tužilaštvo tvrdi da je Mladić dobio mandat vođstva bosanskih Srba da iskleše granice nove srpske države, koju su osmislili predsednik RS Radovan Karadžić i predsednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik.

On je rekao da je komandant Vojske Republike Srpske držao Sarajevo „na dlanu” od 1992. do 1995, podvrgavajući stanovništvo kampanji terora, neselektivnim granatiranjem, snajperima i uskraćivanjem hrane, vode i struje. Grum je citirao pretnju koju je Mladić izrekao jednom oficiru Unprofora: „Budite sigurni da će se Sarajevo tresti. Pašće više granata nego u celom ratu.”

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 17. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 17.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.