Haški sud odbio zahtev tužilaca da poništi odluku o izuzeću sudija iz procesa Mladiću

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2018, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški sud odbio zahtev tužilaca da poništi odluku o izuzeću sudija iz procesa Mladiću

Međunarodni sud u Hagu odbio je danas zahtev Tužilaštva da poništi odluku o izuzeću trojice sudija iz apelacionog veća koje će odlučivati o žalbi generala Ratka Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti tokom rata u BiH.

Sudija Džozef Masanče (Joseph Masaće) iz Tanzanije ocenio je da je taj zahtev tužilaca jednak ulaganju žalbe na odluku da sudije budu izuzete, na koje, po pravilu suda, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Tužilaštvo nema pravo.

Zahtev Tužilaštva da tročlano sudsko veće ponovo odlučuje o zahtevu odbrane za izuzeće, sudija Masanče je, stoga, odbio kao pravno neutemeljen.

Time je praktično potvrđena odluka sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) da iz apelacionog veća zbog "utiska da su nepristrasni" izuzme sudije Teodora Merona (Theodor), Karmela Ađijusa (Carmel Agius) i Liu Daćuna (Liu Daqun).

U odluci o izuzeću trojice članova apelacionog veća, sudija Antoneti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Ađijus i Daćun nisu nepristrasne zato što učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Umesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono veće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavio su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson (Mparany Mamy Rićard Rajohnson) sa Madagaskara, Priska Matimba Nijambe (Prisca Matimba Nyambe) iz Zambije i Geberdao Gustave Kam (Gberdao) iz Burkine Faso.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osuđujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imala iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudila za zlodela u Ruandi.

Sudija Nijambe je postavljena i za predsedavajuću apelacionog veća, a samu sebe je imenovala i za sudiju koji će voditi postupak do rasprave o žalbama.

U apelacionom veću, po Antonetijevoj odluci, biće i sudije Sejmor Panton (Seymour) sa Jamajke i Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića, Haški tribunal je, u novembru prošle godine, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

Izuzeti sudija Ađijus predsedavao je većem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i LJubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Sudija Meron predsedavao je apelacionim većem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsedavao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala. Meron je bio dugogodišnji predsednik Tribunala, a sada je predsednik rezidualnog Mehanizma, pravnog naslednika tog suda.

Ađijus je bio potpredsednik i predsednik Tribunala, a sudija Liu Daćun potpredsednik.
Pogledaj vesti o: Hag,   Ratko Mladić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proces Mladiću: Hag odbio da poništi odluku o izuzeću sudija

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2018

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtev Tužilaštva da poništi odluku o izuzeću trojice sudija iz apelacionog veća koje će odlučivati o žalbi generala Ratka Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti tokom rata u BiH...Sudija...

Nastavak na N1 televizija...

Odbijen zahtjev tužilaca da se poništi odluka o izuzeću sudija iz procesa Mladiću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Sep.2018

Međunarodni sud u Hagu odbio je u četvrtak zahtjev Tužilaštva da poništi odluku o izuzeću trojice sudija iz apelacionog vijeća koje će odlučivati o žalbi Ratka Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH. Sudija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.