Rozental: Hapšenje Mladića najbolje rešenje

Izvor: Blic, 02.Nov.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rozental: Hapšenje Mladića najbolje rešenje

„Na svakom stupnju pridruživanja Srbije Evropskoj uniji dalji koraci biće mogući samo kada Evropski savet jednoglasno zaključi da srpske vlasti ostvaruju ili nastavljaju da ostvaruju punu saradnju sa Haškim tribunalom”, kazao je za „Blic” Uri Rozental, ministar spoljnih poslova Holandije, odgovarajući na pitanje da li bi pozitivni izveštaji Serža Bramerca, glavnog tužioca Haškog tribunala, mogli da budu dovoljni za davanje Srbiji status kandidata za EU, očekivanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do proleća 2012. godine.

On je naveo da nedavni zaključci Evropskog saveta, kojima je dozvoljeno prosleđivanje Evropskoj komisiji srpske prijave za članstvo u Uniji, „ističu kao ključnu saradnju sa Hagom”.

Rozental je na dužnost šefa holandske diplomatije izabran pre dve nedelje nakon formiranja manjinske vlade pod vođstvom Narodne partije za slobodu i demokratiju, kojoj i sam pripada, stranke koja nije veliki zagovornik proširenja EU i kojoj će u parlamentu podršku davati Gert Vilders, holandski populista koji je pred sudom optužen za širenje mržnje prema muslimanima. Upravo na dan inauguracije manjinske vlade u Holandiji, sastanak sa vrhom EU u Briselu imala je Hilari Klinton, državna sekretarka SAD.

Šta je bio ključni faktor u odluci holandske vlade da dozvoli izradu mišljenja Evropske komisije o kandidaturi Srbije i da li je stav Klintonove uticao na vašu odluku?

- Mi smo želeli da naznačimo važnost haškog uslova na svakom stupnju procesa pridruživanja Srbije Uniji. Zaključci Evropskog saveta, koji oslikavaju zalaganja svih 27 država članica EU, obezbedili su ravnotežu u gledištima.

Da li hapšenje i izručenje Ratka Mladića ostaju za Holandiju jedini oblik pune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom?

- Holandija je oduvek tvrdila da su hapšenje i izručenje dva preostala begunca (Ratka Mladića i Gorana Hadžića, prim. ur.) najbolji dokaz pune saradnje sa Haškim tribunalom. Saradnja sa Hagom pokriva širok spektar delovanja, od programa zaštite svedoka do pristupa dokumentima i arhivama.

Može li činjenica da premijer i ministar spoljnih poslova Holandije sada dolaze iz redova liberala na neki način da utiče na promenu holandskog stava prema EU aspiracijama Srbije?

- Iako sada imamo novi kabinet, stav holandske vlade nije promenjen. U slučaju Srbije haški uslov igra ključnu ulogu u srpskim EU aspiracijama.

Reforme ubrzavaju pristupanje Uniji

Da li je nakon okončanja svetske ekonomske krize sada bolja atmosfera po pitanju proširenja EU na zapadni Balkan i da li je to kratkoročno ili dugoročno izvodljiv projekat?

- To da li je pristupanje država zapadnog Balkana evropskom bloku kratkoročni ili dugoročni projekat, zavisi od samih tih država. Rezultati procesa reformi diktiraju brzinu pristupanja Uniji. Samo kada svi uslovi budu zadovoljeni, zemlje zapadnog Balkana moći će da postanu članice EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rozental: Mladić i Hadžić uslov za EU

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2010

Novi ministar spoljnih poslova Holandije Uri Rozental izjavio je da će dalji koraci Srbije na putu ka Evropskoj uniji zavisiti od pune saradnje sa Haškim tribunalom, a da je najbolji dokaz za to hapšenje preostalih begunaca..."Na svakom stupnju pridruživanja Srbije EU dalji koraci biće mogući samo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.