Ratko Mladić sve lošije. Rusi spremni da ga preuzmu

Izvor: B92, 13.Dec.2019, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratko Mladić sve lošije. Rusi spremni da ga preuzmu

Beograd -- Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić teško je bolestan i potrebna mu je lekarska pomoć, pišu "Večernje novosti".

Prema pisanju tog lista, Rusija je spremna da ga leči i preduzme sve neophodne mere bezbednosti, a to je na zasedanju Saveta bezbednosti UN, gde se raspravljalo o izveštaju o radu Haškog tribunala, izjavio Genadij Kuzmin, zamenik predstavnika Rusije u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telu UN.

Kuzmin je i u julu u SB kazao da je Rusija zabrinuta za zdravstveno stanje Mladić , jer nema protvrde iz nezavisnih izvora da on u haškom pritvoru dobija adekvatnu medicinsku pomoć.

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić, za "Novosti" kaže da je delegacija parlamentaraca iz ruske Dume pre deset dana bila u poseti njegovom ocu i da su se lično uverili u to da nije dobro.

"Oni ga posećuju s vremena na vreme i, iako nisu lekari, mogu da vide da se ne oseća dobro. Ratku se zdravlje pogoršava, a poslednjih nedelja je znatno oslabio. Zabrinuti smo zbog toga, naročito što su se svi lekari do sada složili da mu je neophodno lečenje u bolničkim, a ne u pritvorskim uslovima", rekao je on.

Mladić ima ozbiljnih problema sa srcem, visokim prtiskom, a preživeo je nekoliko moždanih udara. Neki mediji ranije su pisali da su mu na prethodnom snimku glave pronađenja utvrđene promene na mozgu kojih ranije nije bilo.

O njegovom zdravstvenom stanju, odnosno o tome da li mu se u Hagu pruža adekvatna medicinska pomoć, raspravlljalo se u februaru ove godine, na statusnoj konferenciji pred Rezidualnim mehanizmom UN za ratne zločine.

Kako su mediji iz RS tada preneli, Mladić je na toj statusnoj konferenciji upozorio Veće da za njega sat otkucava i požalio se da ne razume medicinske nalaze koje mu daju neprevedene, a još više ga zbunjuju, kako je naveo, dijagnoze u kojima piše da mu je stanje stabilno, ali i da mu je čak i izlazak na vazduh rizičan.

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2017, u Hagu, jer je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se tiče genocida u šest opština u BiH.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZDRAVLJE RATKA MLADIĆA SVE GORE, SLABI IMA PROMENE NA MOZGU: Rusija spremna da ga leči, POSTAVILI ULTIMATUM HAGU!

Izvor: Kurir, 13.Dec.2019

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić teško je bolestan i potrebna mu je lekarska pomoć. Rusija je spremna da ga leči i preduzme sve neophodne mere bezbednosti.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.