Pušica: Mladić će biti politički trofej Haškog tribunala

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušica: Mladić će biti politički trofej Haškog tribunala

Presuda nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću neće doprineti pomirenju u regionu, smatraju gosti N1 Konstantin Samofalov i Marko Pušica. Pušica kaže da je rad Tribunala od početka bio sporan, a i presude, prema kojima je 70 odsto osuđenih srpske nacionalnosti, govore o tome da je taj sud primenjivao selektivnu pravdu.

Predsednik Saveta za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Dveri Marko Pušica rekao je u Danu uživo da je rad Haškog tribunala, koji bi krajem godine trebalo da završi svoj rad, katastrofalan i da će se posledice njegovog rada osećati još dosta dugo.

"Mladić će biti politički trofej Haškog tribunala koji završava svoj rad. Presuda Mladiću neće biti presuda jednom pojedincu, već presuda celoj Republici Srpskoj", smatra Pušica.

Prema njegovim rečima, ništa drugo ni ne treba očekivati od suda koji je i osnovan na sporan način i čiji su status i rad sporni.

"U srpskoj javnosti je u jednom periodu, pre 10 godina, bilo dosta polemike o tom sudu, da li je njegov položaj dovoljan da se utvrdi istina. Danas više nemamo razboritu i kritičku misao koja ide ka osporavanju rada Tribunala", rekao je Pušica i dodao da je "Tribunal osnovan rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozivom na glavu 7 Povelje UN".

Odredbe tog člana, prema njenu, nisu mogle da budu pravni osnov za osnivanje Tribunala, a kako kaže, Savet bezbednosti nije ni bio vlastan da osnuje takvo telo.

"I pravila je propisao sam sud, i čak su 40 puta ta pravila menjana...Postoji i potpuna arbitrernost sudija u utvrđivanju kazni, koje nisu nikada propisane tim sudom", rekao je Pušica.

Dodaje da i tom sudu je "pretpostavka bila krivica, a vi ste morali da dokazujete svoju nevinost".

"Konačan učinak Haškog tribunala po srpski narod, po srpsku državu, po srpske države, računajući tu i Republiku Srpsku i Republiku Srpski krajinu, je katastrofalan. Haški tribunal nije nikakvo rešenje problema, on je deo problema", rekao je Pušica.

Samofalov: Dok se čuje nacionalistička retorika, ništa od pomirenja

Član Predsedništva Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov kaže da se naše društvo poslednjih 20 godina isrpljuje teškim temama.

"Dobro znamo kakve su posledice ratnih dejstava bile...negde je i dobro da smo na kraju tog puta, ali me zabrinjava nastavak. Tribunal je trebalo da bude instrument pomirenja, a mi danas vidimo da lideri u regionu, počev od Aleksandra Vučića, preko Izetbegovića, i lidera u Hrvatskoj, niko ne preza od davanja nacionalističkih izjava. Stalno se uzrokuje tenzija, veliča nacionalizam", kaže Samofalov.

"Oni opstaju na vlasti isključivo iz tih razloga. Ekonomski nemaju šta da ponude, jer sve zemlje u regionu, osim Hrvatske, propadaju", kaže Samofalov.

Prema njegovim rečima, bilo je neophodno da se makar Srbija suoči s posledicama, da se utvrdi individualna krivica, a ne da se krivica svaljuje na čitav narod.

"I dokle dokle god postoje nacionalistički političari, mislim na ljude koji su danas na vlasti i koji su svojom politikom proizvodili to nasilje, a nekada bili u Srpskoj radikalnoj stranci i pretili i Borisu Tadiću da će ga linčovati ako izruči Mladica, dok se oni ne distanciraju od svega toga, neće se nista promeniti", kaže Samofalov.

Kako je rekao, Vučić se ne izjašnjava po pitanju Ratka Mladića, jer mu to ne odgovara. "Pitanje je za njega šta bi uradio te 2011. godine, da li bi on uhapsio Mladića", navodi Samofalov.

Član SDS kaže da je Srbija imala velike iskorake kada je reč o pomirenju u regionu, naročito posle 2000-te godine.

"Sama Rezolucija o Srebrenici dovoljno govori o tome. Nije bilo lako usvojiti taj dokument u Skupštini Srbije, kada ste naspram sebe imali SRS, čiji su lideri pretili da će hapsiti i ubijati rukovodstvo zemlje", rekao je Samofalov.

Dodaje: "Meni je žao što druge države u regionu nisu pošle tim putem, ali to je pitanje za njih".

Samofalov naglašava da je nesporno da su se na ovim prostorima desili zločini, ali da "prebrojavanje žrtava nema nikakog smisla" i da nas vraća u prošlost.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Samofalov: Dok se u regionu čuje nacionalistička retorika, ništa od pomirenja

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2017

Presuda nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću neće doprineti pomirenju u regionu, smatraju gosti N1 Konstantin Samofalov i Marko Pušica. Samofalov navodi da Haški tribunal trebalo da bude instrument pomirenja, a da vidimo da lideri u regionu ne prezaju od davanja nacionalističkih...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.