Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2017, 04:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Haški tribunal osudio je danas generala Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine". Posle izricanja prvostepene presude, Ratko Mladić izjavio je, preko svog sina Darka, da će se dok je živ boriti da se otkrije prava istina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o borbi Srba. Branilac Mladića Dragan Ivetić podneće žalbu na presudu Haškog tribunala, javlja AP. Ivetić je rekao da je "sigurno da će podneti žalbu i da će žalba biti uspešna". On je, takođe, rekao da su Ratku Mladiću uskraćena "osnovna ljudska prava" jer mu nije bilo dozvoljeno da ga pregledaju lekari, koje je on odabrao".

Sud je zaključio da je Mladić svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genocida nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovništvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca....

Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice.

Mladić: Ovo je bilo samo prvo poluvreme

Posle izricanja prvostepene presude u Haškom tribunalu, Ratko Mladić izjavio je, preko svog sina Darka, da će se dok je živ boriti da se otkrije prava istina o borbi Srba.

"Ovo je bilo samo prvo poluvreme, boriću se da se ukinu ove nametnute laži i otkrije prava istina o borbi Srba. Ovo je bilo samo prvo poluvreme", rekao je preko svog sina Mladić za "Večernje novosti".

Prema rečima Darka Mladića, bili su desetak minuta zajedno nakon izricanja presude, prenoseći da je njegov otac bio ljut, iako je očekivao takvu presudu.

"Moj otac je poručio da je sve laž, da Hag nije sud, već NATO komisija i da ovo nije pravda. Sve je isključivo pokušaj da se kriminalizuje srpski narod koji se štitio od agresije", rekao je "Novostima" Darko Mladić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku prioritet je da se Mladiću spase život i obezbedi lečenje u Srbiji.

"Ovo telo koje se naziva Tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji, nije uspelo u misiji, jer je zanemarilo brojne srpske žrtve. Danas smo svedočili kako je pravda zamenjena ratnom propagandom. Činjenice su zanemarene. Presuda je u suprotnosti sa njima. Cilj joj je širenje propagande i onemogućavanje budućeg mirnog života u regionu", rekao je Mladićev sin.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe.

Predsednik sudskog veća Alfons Orije rekao je da je veće zaključilo da Mladić nije kriv po tački 1 po optužbi koja ga tereti za genocid u šest opština BiH, prethodno obrazloživši da nije dokazano da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio genocid.

Osuđen je po drugih 10 tačaka optužnice:

- po tački 2 za genocid u Srebrenici,

- po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,

- po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

- po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva,

- po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja,

- po tački 10 osuđen je zbog protivpravnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratovanja, i

- po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata, a za jedan od njih, koji se odnosi na šest opština, je oslobođen.

Mladić imao kravatu sa slovima KPRF i značku - cvet feniks

Ratko Mladić se na izricanju presude u Haškom tribunalu pojavio se u odelu sa crvenom kravatom u dve nijanse, na kojoj je bila ćirilična skraćenica KPRF, a na reveru sakoa nosio je značku sa cvetom Natalijine ramonde.

Na kravati, koju je Mladić nosio u sudnici, pisalo je ćirilicom KPRF, što su neki mediji protumačili kao skraćenicu za Komunistička partija Ruske Federacije, uz koju se nalazio i komunistički simbol - srp i čekić.

Natalijina ramonda je poznata kao "cvet feniks", kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ova biljka je dobila ime po kraljici Nataliji Obrenović i u javnosti je poznata kao "cvet feniks" koji, čak i kada se potpuno osuši, može da oživi ako se zalije vodom.

Osuđen je zbog udruženih zločinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu koji se odnosi na Srebrenicu, tribunal je zaključio da je Mladić imao nameru da se bosanski muslimani iz Srebrenice eliminišu ubijanjem muškaraca i dečaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, dece i starih muškaraca, i to putem počinjenja geonicida, progona, istrebljenja, ubistva i prisilnog premeštanja, rekao je sudija.

Prema njegovim rečima, jedini razumni zaključak je da je Mladić imao nameru da uništi bosanske muslimane iz Srebrenice, te da je imao nameru da ostvari cilj UZP-a u vezi sa Srebrenicom počinjenjem krivičnog dela genocida.

Kada je u pitanju Sarajevo, sudsko veće je našlo da je Mladić imao nameru da "pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva".

"Lično naredio prekid svih linija snabdevanja Sarajeva kako bi ljudi izlazili na otvoreno, pod snajpersku paljbu i granatiranje", rekao je sudija.

Mladić je, prema zaključku Orijeovog veća, predložio da se bombarduje Sarajevo, a 6. septembra 1995. je naredio prekid snabdevanja Sarajeva vodom i strujom što je stanovnike nateralo da izađu iz domova i budu izloženi snajprerskom delovanju i granatiranju

Sudija je prethodno pročitao zaključke koji se odnose na više tačaka optužnice.

Sudsko veće je konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica).

Veće je, kako je dodao sudija, konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da su izvršioci pokazivali malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.

U logorima, kako je naveo, nije bilo dovoljno hrane i vode, sanitarni uslovi su bili loši, zatočenici su premlaćivani ponekad i gvozdenim bokserima, primoravani su da jednu druge siluju i da međusobno pod prisilom vrše i druge polne radnje.

Orije je naveo da su mnoge muslimanke silovane, od kojih su neke imale tek 12 godina.

Kada je u pitanju tačka optužnice koja se odnosi na Sarajevo, veće je prema rečima sudije, utvrdilo da su pripadnici sarajevsko-romanijskog korpusa širili teror i zastrašivali stanovništvo, da su počinili ubistva civila i zločin protiv čovečnosti.

Od sredine maja 1992 do novembra 1995. godine namerno je granatirano i snajperskim hicima gađano stanovništvo Sarajeva i to često na lokacijama gde je bilo malo ili nimalo vojnih objekata.

Mnogi od njih su ubijeni dok su šetali sa decom, išli u prodavnicu...

Na Markalama je ubijeno 48 civila a ranjeno najmanje 140.

Kada je u pitanju Srebrenica, pripadnici srpskih snaga su poubijali nekoliko hiljada bosanskih muslimana za samo nekoliko dana, koje su prethodno mučili, psovali i terali ih da pevaju srpske pesme, rekao je Orije.

Veće je utvrdilo da su fizički izvršioci počinili radnje genocida nad bosanskim muslimanima, progona, ubistva kao i nehumano delo prisilnog premeštanja.

Nekadašnji komadant VRS udaljen je iz sudnice Haškog tribunala, na polovini saopštavanja presude jer je negodovao zbog odluke sudskog veća da nastavi sa čitanjem presude.

Udaljen je uz pomoć straže, po nalogu predsednika sudskog veća Alfonsa Orija.

Ori je prethodno saopštio da je pauza u saopštavanju sažetka presude, koja je trebalo da traje pet minuta, potrajala duže, jer je veće dobilo savet lekara da tako postupi.

Mladićev branilac Dragan Ivetić rekao je da je tokom pauze Mladiću tri puta izmeren pritisak i da je prvi put bio 175/76, drugi put i 180/80 i treći put 180/80.

"To se zove krizom hipertenzije i tražimo ili da prekinete zasedanje ili da odustanete od čitanja rezimea i pročitate presudu, kako bi se smanjio rizik za zdravlje Mladića s obzirom na visinu krvnog pritiska, jer može da dođe do životne ugroženosti", rekao je Ivetić.

Sudija mu je odgovorio da je veće dobilo informaciju da je Mladiću 3. put pritisak bio 170.

Nakon odluke da nastavi sa čitanjem presude, Mladić je negodovao, a mediji prenose da je tom prilikom vikao "laž, laž", nakon čega je udaljen iz sudnice.

Suđenje generalu VRS počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u selu Lazarevu u Banatu i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

Haško tužilaštvo je 25. jula 1995. godine Tribunalu podnelo prvu optužnicu protiv Ratka Mladića na kojoj je bio zajedno sa prvim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem.

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Budući da su u razmaku od tri godine uhapšeni da im je suđenje počelo u različitim periodima optužnice protiv su njih razdvojene i sudilo im se u odvojenim postupcima.

Karadžić u martu 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora i čeka pravosnažnu odluku Tribunala u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Prema haškoj optužnici od 8. novembra 2002. godine, Mladić se tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice.

Mladića terete i za granatiranje Sarajeva, kao i za logore "Omarska", "Keraterm", "Manjaca" i "Trnopolje".

Mladić je optužen za jedan slučaj genocida, sedam slučajeva saučesništva u genocidu i šest slučajeva kršenja zakona i običaja rata, uključujući ubistva, sprovođenje terora nad civilima i uzimanja talaca.

U delu optužnice koji se odnosi na zločine u opštinama koje su bosanski Srbi smatrali svojom teritorijom ostaje isti broj opština - šest je pre dve godine uklonjeno iz optužnice (Bihać-Ripac, Bosanska Gradiška, Doboj, Gacko, Nevesinje i Teslić), a šest novih dodato (Hadžići, Ilidža, Novo Sarajevo, Pale, Sokolac i Trnovo).

Iako je zadržala isti broj opština, izmenjena optužnica oslanja se na već ranije presuđene slučajeve procesuirane u Haškom tribunalu.

Mladić je tokom suđenja negirao krivicu a sa timom svojih branilaca pokušao da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, njegova porodica i branioci su tražili da mu se omogući lečenje na slobodi, ali Haški tribunal te zahteve do danas nije usvojio.

Izricanje prvostepene presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu tema je broj jedan pre svega u medijima u BiH, ali i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.

Nepravosnažna presuda bivšem generalu VRS Ratku Mladiću u Republici Srpskoj izazvala je snažne osude, a u Sarajevu je dočekana sa delimičnim zadovoljstvom, jer je Mladić osuđen za Srebrenicu, ali je Srbija amnestirana.

 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ratko Mladić osudjen na doživotni zatvor

Izvor: Beta, 22.Nov.2017

Haški tribunal danas je nepravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Ratka Mladića, na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH 1992-1995.General Mladić (75) proglašen je krivim...

Nastavak na Beta...

General Ratko Mladić - Hag uživo

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2017

Nakon četiri i po godine procesa, "Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju" danas izriče prvostepenu odluku u predmetu protiv prvog komandanta Vojske Republike Srpske, general-pukovnika Ratka Mladića.. .  „Insistirao je da se pojavi pred Sudom i da će svaku odluku sotjički podneti...

Nastavak na Vostok.rs...

(UŽIVO) Počelo izricanje prvostepene presude Ratku Mladiću

Izvor: Blic, 22.Nov.2017

Haški tribunal objaviće danas prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine...10.05 - Počelo izricanje presude Rarku Mladiću..Veće Haškog tribunala je zasedalo 530...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.