Pravo vreme za Prelazni sporazum

Izvor: RTS, 21.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo vreme za Prelazni sporazum

Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom i pravo je vreme da EU počne sa primenom Prelaznog sporazuma s Beogradom, smatra Oli Ren. Deblokada tog sporazuma bi doprinela, a ne usporila nastojanja Srbije da uhapsi Ratka Mladića, tvrdi komesar za proširenje Evropske unije. Svetska finansijska kriza ne sme da bude izgovor za odustajanje od reformi.

Komesar za proširenje EU Oli Ren izjavio je da Srbija ozbiljno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sarađuje sa Haškim tribunalom i da bi bilo pravo vreme da EU počne sa primenom privremenog sporazuma s Beogradom.

Evropski komesar je u intervjuu za Rojters ocenio da bi deblokada privremenog trgovinskog sporazuma doprinela, a ne usporila nastojanja Srbije da uhapsi Ratka Mladića.

"Smatram da Srbija ozbiljno sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Bilo bi pravo vreme da se počne sa primenom prelaznog sporazuma", rekao je Ren.

Oli Ren je rekao da je verovatno da će, posle Crne Gore, i druge balkanske zemlje sledeće godine podneti aplikaciju za članstvo u EU.

Ren je pozvao balkanske zemlje da ne žure previše jer prethodno moraju da pokažu da su dovoljno uradile na reformama.

Evropski komesar za proširenje je upozorio zemlje južne i istočne Evrope da ne navode svetsku finansijsku krizu kao izgovor za odustajanje od reformi i istakao da tim zemljama treba pomoći da bi prebrodile posledice svetske krize.

Problem priključenja Turske

Ren je dalje rekao da sledeće godine očekuje rešenje za podeljeno ostrvo Kipar i rad na reformama u Turskoj, ako ta zemlja želi da uđe u Uniju.

Povodom Kipra, na kome postoji opštepriznata država kiparskih Grka koja je i članica EU i nepriznata država kiparskih Turaka, Oli Ren je rekao da bi sve strane trebalo da rade na pronalaženju rešenja koje bi bilo povoljno za obe strane.

Ren je pozvao Tursku, koju je označio kao ključni faktor u rešavanju kiparskog pitanja, da tome doprinese svojim naporima.

Lideri dve kiparske zajednice obnovili su u septembru pregovore posle četvorogodišnjeg prekida. Svaki dogovor mora da bude usvojen na referendumima koji bi se u isto vreme održali u obe kiparske zajednice.

Tursku je evropski komesar za proširenje pozvao i da se "posle godinu-dve ozbiljnih unutrašnjih problema" vrati reformama i tako pokaže koliko je ozbiljna u svojoj težnji da postane članica Unije.

Turska je započela pregovore o pristupanju 2005 ali su oni zamrznuti u osam od ukupno 35 oblasti zato što Ankara odbija da otvori svoje luke brodovima kiparskih Grka.

EU traži od Turske da reformiše ustav i poboljša slobodu izražavanja, verska i jezička prava, kako bi odgovarali standardima Unije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ren: Pravo vreme za primenu privremenog sporazuma sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2008

BRISEL - Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je da Srbija ozbiljno sarađuje sa Haškim tribunalom i da bi bilo pravo vreme da EU počne sa primenom privremenog sporazuma s Beogradom...Evropski komesar je u danas objavljenom intervjuu za Rojters ocenio da bi deblokada privremenog trgovinskog sporazuma...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Oli Ren pozitivno o sporazumu

Izvor: RTV Pink, 21.Dec.2008

Ren: Pravo vreme za primenu prelaznog sporazuma sa Srbijom . . . Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je da Srbija ozbiljno sarađuje sa Haškim tribunalom i da bi bilo pravo vreme da EU počne sa primenom privremenog sporazuma s Beogradom.

Nastavak na RTV Pink...

Ren: Pravo vreme za prelazni sporazum

Izvor: Politika, 21.Dec.2008

Evropski komesar za proširenje naglasio da bi deblokada privremenog trgovinskog sporazuma doprinela hapšenju Ratka Mladića ..Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je da Srbija ozbiljno sarađuje sa Hagom i da je pravo vreme da EU počne sa primenom privremenog sporazuma s Beogradom...Evropski...

Nastavak na Politika...

Pravo vreme za prelazni sporazum

Izvor: Kurir, 22.Dec.2008, 07:37

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je juče da Srbija ozbiljno sarađuje s Haškim tribunalom i da je „pravo vreme“ za implementaciju prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU. - Po mom mišljenju, Srbija ozbiljno sarađuje s Haškim tribunalom. Sad je pravi trenutak da se započne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.