Odbijen Mladićev zahtev za izuzeće sudija

Izvor: Mondo, 18.Jun.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen Mladićev zahtev za izuzeće sudija

Apelaciono veće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) odbacilo je zahtev odbrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija zbog pristrasnosti, uz obrazloženje da nema kapacitet da ga razmotri.

Foto: YouTube/screenshot

U saopštenju MMKS, koje je potpisao predsedavajući sudija Teodor Meron, navodi se da zahtev za njegovo, kao i izuzeće članova veća Karmela Ađijusa i Liua Daćuna, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << podleže razmatranju Apelacionog veća Mehanizma.

Odbrana je ranije uputila tri zahteva i zatražila izuzeće Merona, Ađijusa i Daćuna jer smatra da su oni pristrasni zato što su učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su oficiri Vojske Republike Srpske (VRS) koji su bili podređeni Mladiću, osuđeni zbog događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

U podnesku je Mladićeva odbrana ukazala da su se u tim presudama sudije Meron, Ađijus i Daćun izjašnjavali i unapred utvrdili i Mladićevu krivicu za Srebrenicu, iako se nije njemu sudilo, donoseći zaključke o njegovoj ulozi i odgovornosti, te da stoga više nemaju pravo da to čine.

Sudija Ađijus predsedavao je većem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog događaja u Srebrenici.

Sudija Meron je predsedavao Apelacionim većem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog Srebrenice.

On je, takođe, predsedavao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnog zločina u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor.

PRESUDA: MLADIĆU DOŽIVOTNI ZATVOR! (Foto)
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud u Hagu iz proceduralnih razloga odbio Mladićev zahtev za izuzeće sudija

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jun.2018

Apelaciono veće sudskog Mehanizma u Hagu odbilo je danas iz proceduralnih razloga zahtev odbrane generala Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija iz tog veća koje će razmatrati Mladićevu žalbu na prvostepenu osuđujuću presudu...U odluci koju je potpisao predsedavajući veća Teodor Meron (Theodor),...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.